Zupa marchewkowa w orientalnym stylu
Zupa marchewkowa w orientalnym stylu, po ciężkim ciosie jakim był BIG BOY w wersji golonki , to najnowsze odkrycie, smacznej, zdrowej kuchni 😉 . Genialne , rozgrzewające danie , które swym smakiem zachwyca , szczególnie wielbicieli kuchni azjatyckiej. Moi chłopcy stwierdzili iż mimo że zupy ,są dla nich złem koniecznym ta może z powodzeniem konkurować z ich ukochanym kremem pomidorowym po toskańsku . Polecam, prosta , pyszna , aromatyczna tania i mega smaczna.
Składniki :
- 4-5 dużych marchewek
- 1 cebula
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka, przyprawy „pięć smaków”
- 1/2 łyżeczki , płaskiej , cynamonu
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, płaska
- 1,5 l bulionu warzywnego naturalnego w ostateczności z kostki
- 1 łyżka oleju koksowego, tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę . Na oleju kokosowym dusimy warzywa , aż się lekko przyrumienią . Przekładamy do garnka , dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia . Jak wszystko będzie już miękkie , doprawiamy cynamonem , przyprawą pięciu smaków,brązowym cukrem , cytryną , solą do smaku i blendujemy na gładką masę . Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy , wyłączamy gaz . Serwujemy na gorąco, najlepiej z prażoną cebulką i świeżym chilli . Smacznego !