Zupa marchewkowa w orientalnym stylu

Zupa marchewkowa w orientalnym stylu 

Zupa marchewkowa w orientalnym stylu, po ciężkim ciosie jakim był BIG BOY w wersji golonki  , to najnowsze odkrycie, smacznej, zdrowej kuchni 😉 . Genialne , rozgrzewające danie , które swym smakiem zachwyca , szczególnie wielbicieli kuchni azjatyckiej. Moi chłopcy stwierdzili iż mimo że zupy ,są dla nich złem koniecznym ta może z powodzeniem konkurować z ich ukochanym kremem pomidorowym po toskańsku . Polecam, prosta , pyszna , aromatyczna tania i mega smaczna.

Składniki :
  • 4-5 dużych marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka, przyprawy „pięć smaków”
  • 1/2 łyżeczki , płaskiej , cynamonu
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, płaska
  • 1,5 l bulionu warzywnego naturalnego w ostateczności z kostki
  • 1 łyżka oleju koksowego, tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę . Na oleju kokosowym dusimy warzywa , aż się lekko przyrumienią . Przekładamy do garnka , dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia . Jak wszystko będzie już miękkie , doprawiamy cynamonem , przyprawą pięciu smaków,brązowym cukrem , cytryną , solą do smaku i blendujemy na gładką masę .  Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy , wyłączamy gaz . Serwujemy na gorąco, najlepiej z prażoną cebulką i świeżym chilli  . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *