Paprykowe gołąbki w młodej kapuście
Gołąbki zawsze pojawiają się na naszym stole w momencie, kiedy pojawia się młoda kapusta w sklepach. Wolę swoją z ogrodu, ale ona niestety pojawia się później, więc jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma 😉 Zazwyczaj pierwsze robię klasycznie, a później żeby przełamać nudę, tworzę nowe wariacje. Opcja z mieloną papryką jest naprawdę pyszna i warta powtórki. Taki gołąbek wkracza w nowy wymiar smaku. Obecnie ta wersja wyparła z naszej kuchni formę klasyczną 😉 Póki jest młoda kapusta, trzeba korzystać, owinięte nią gołąbki są najsmaczniejsze. Polecam !
składniki na około 8-9 szt. gołąbków:
- 1 główka młodej kapusty
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 1 pełna szklanka ryżu ugotowanego na bulionie z żeberek ( lub na kostce rosołowej na żeberkach)
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki (jeśli nie lubisz pikantnych rzeczy, pomiń)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 1 duża puszka pomidorów krojonych 0,5 l lub 2 mniejsze po 250 ml każda
- sól do smaku
- świeży koperek do podania
Kapustę natnij u podstawy i sparz wrzątkiem, zdejmując pojedyncze liście. Odstaw do wystygnięcia. Ryż przesyp do miski, dodaj do niego mielone mięso, jajka, ketchup, czosnek, cukier,obie papryki i sól do smaku. Całość wyrabiaj na jednolitą masę. Na liść kapusty nałóż około jednej dość czubatej łyżki farszu i zroluj jak klasyczne gołąbki. Ułóż w garnku, zalej pomidorami z puszki, możesz też doprawić je nieco solą i ostrą papryką do smaku, żeby sos który powstanie nie był mdły.
Resztki kapusty które Ci zostały, porwij pacami i ułóż na wierzchu. Pod nimi gołąbki lepiej się uduszą, a one także będą pyszne 😉 Duś pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut,. Po tym czasie, możesz serwować, koniecznie na gorąco, polane sosem który sam się zrobił 😉 Obficie posypane świeżym koperkiem, który dodaje jeszcze więcej smaku i letniego aromatu… 😉 Smacznego !