Pieczone udko, pomysł na rodzinny, szybki obiad
Pieczone udko to nie jest nic wyszukanego, wręcz można zaryzykować stwierdzenie że to dość pospolite danie. Oczywiście nie oznacza to iż nie jest pyszne. W naszym domu nie zawsze muszą być udziwniane potrawy i szczerze mówiąc najlepiej schodzą właśnie te pospolite. Wraca się do nich chętnie, a jeśli jeszcze są proste w przygotowaniu i niskobudżetowe to już w zasadzie ideał 😉 Przepis jest niezwykle łatwy w wykonaniu a malutki trik sprawi że udko smakuje wyśmienicie 😉 Polecam wypróbować ..i od czasu do czasu w tygodniu stosować 😉
składniki dla 4 osób :
- 4 udka kurczaka tzw. L lub ćwiartki
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, bardzo gęstego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól do smaku
- masło, około 2 łyżek
Udka oczyść i wyszoruj w zimnej wodzie 😉 Osusz papierowym ręcznikiem. Posól do smaku. Resztę przypraw wymieszaj z jogurtem greckim i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie ponownie zamieszaj, natrzyj grubo tą marynatą udka i ułóż na głębszej blaszce do pieczenia. Blaszkę wysmaruj wcześniej masłem (możesz użyć zamiast masła oleju jeśli wolisz 😉 ).
Nagrzej piekarnik do 200 C i wstaw mięso, po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz do uzyskania intensywnego koloru. Około 40 minut w zależności od wagi udek. W razie potrzeby możesz lekko przysłonić wierzch folią żeby skóra nie nabrała przypaleń. Serwuj na gorąco. Każdy dodatek będzie pasował, a jak coś zostanie idealnie nada się na kanapki lub do sałatki na kolację.. 😉 Smacznego!