Zupa drobiowa z boczniakami pycha obiad
Zim膮 lubi臋 w domu uprawia膰 r贸偶ne grzyby jadalne. Najlepiej jednak udaj膮 si臋 o tej porze roku enoki, shitake i boczniaki. Z tych ostatnich w艂a艣nie jest dzisiejsza zupa. Zupa drobiowa z boczniakami, to przepis, kt贸ry zrodzi艂a potrzeba chwili. G艂odne pingwiny, wci膮gn臋艂y zawarto艣膰 lod贸wki, pomijaj膮c co mniej atrakcyjne z ich punktu widzenia k膮ski 馃槈 Tak wi臋c wygarn臋艂am co zosta艂o po ataku. Doci臋艂am 艣wie偶ych boczniak贸w, kt贸re w艂a艣nie dojrza艂y na balocie w piwnicy… I powsta艂a pyszna, gor膮ca zupa, kt贸ra nie ma sobie r贸wnych 馃槈 Polecam, warto ugotowa膰, nawet je艣li musisz kupi膰 boczniaki w sklepie. Pachn膮ca, syta i mega smaczna !
sk艂adniki na 4 osoby:
baza:
- 2 膰wiartki z kurczaka
- 5-6 kapeluszy boczniak贸w, 艣redniej wielko艣ci
- 1 kawa艂ek, bia艂ej cz臋艣ci pora (tak oko艂o 10cm)
- kawa艂ek selera korzeniowego (mniej wi臋cej w takiej ilo艣ci jak pora ;))
- 1 ma艂a marchewka
- 2 艣rednie ziemniaki
- 1 ma艂a cebula
- 2 litry wody
- 2 艂y偶ki 艣mietanki krem贸wki 30% (mo偶na pomin膮膰 ;))
- 1 艂y偶ka mas艂a
przyprawy:
- 1 艂y偶eczka granulowanego czosnku
- szczypta (na ko艅cu no偶a), mielonej ga艂ki muszkato艂owej
- s贸l, pieprz czarny do smaku
dodatkowo do podania:
- 艣mietana 30%
- pra偶ona cebulka
Na ma艣le mocno obsma偶 膰wiartki z kurczaka. Tak, 偶eby sk贸rka na nich si臋 zrumieni艂a. Prze艂贸偶 do garnka, zalej zimn膮 wod膮, lekko pos贸l. Gotuj do mi臋kko艣ci. Od艂贸w z wywaru, obierz z ko艣ci i sk贸ry. Mi臋so pozostaw na talerzyku, dodasz je pod koniec gotowania 馃槈 Selera, pora, ziemniaki i marchewk臋, obierz i pokr贸j w dowolne kawa艂ki. Dodaj do wywaru po gotowaniu 膰wiartek z kurczaka. Cebul臋 podsma偶 na ma艣le na z艂ocisty kolor i tak偶e dodaj do pozosta艂ych sk艂adnik贸w. Wsyp czosnek, ga艂k臋 muszkato艂ow膮. Gotuj do mi臋kko艣ci.
Oko艂o 30-40 minut. Wy艂膮cz gaz zmiksuj zup臋 blenderem. Na ma艣le podsma偶 poci臋te boczniaki i dodaj do zupy, razem z mi臋sem z kurczaka. Zupa powinna by膰 艣rednio-g臋sta, nieco bardziej p艂ynna ni偶 zupy krem. Dopraw sol膮 i pieprzem do smaku, zagotuj. Zupa powinna gotowa膰 si臋 jeszcze oko艂o 10 minut od zagotowania. Po tym czasie wy艂膮cz gaz, dodaj 艣mietan臋 i mo偶esz serwowa膰 馃槈 Najlepiej smakuje, podana z kleksikiem 艣mietanki i posypk膮 z pra偶onej cebulki 馃槈聽 Smacznego!