Warzywny gulasz z bakłażanem
Jeśli ktoś zawitał tu już wcześnie,j to wie ,że nie zawsze mięso jest królem mojej kuchni , zdarza się że oddaję rządy zieleninie ..;) Dlaczego ? Otóż uważam ,że w kuchni jak w seksie , nie może wiać nudą , wręcz nie powinno , gdyż ona zabija wszystko smak, aromat , dotyk , odczucia i uczucia , tak więc … oddajmy się w ręce eksperymentów .. puki co kulinarnych … 😉
Składniki :
- 1 szt standardowej wielkości bakłażana ( wszystkie w marketach mają podobną wagę 😉 )
- 1 cebula – dość duża
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2-3 ziemniaki -niezbyt ogromne
- parę listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka curry łagodnego
- 1 łyżeczka -płaska cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu -płaskiej skromnej , oszczędnej 😉
- 1/2 skromnej ,oszczędnej łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta-lubiana ilość chilli
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego
Bakłażana kroimy w średniej wielkości kostkę ( jak na zdjęciu ) . Solimy i odstawiamy na przynajmniej 20 minut do odcieknięcia , na sitku , ten proces pozwoli nam na pozbycie się goryczki , typowej dla źle przyrządzonego bakłażana . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ( taką jak bakłażan ) , cebulę siekamy w wąskie ćwiartki . Na patelni podsmażamy ziemniaki razem z cebulką , jak ziemniaki złapią lekko złoty kolor ( jak na zdjęciu ) to przekładamy do garnka .
Na tej samej patelni co ziemniaki podsmażamy teraz bakłażana -po usmażeniu przekładamy do garnka i następnie pomidory z puszki ( dosłownie 5 minut ) , przelewamy do cebuli ,ziemniaków i bakłażana . Dodajemy przyprawy , czosnek i sól , oraz cukier. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 30 minut od czasu , do czasu mieszając. Po tym czasie wykładamy na talerze , posypujemy siekaną bazylią i dekorujemy jogurtem ..gotowe 😉
Super danie. Przepisy internetowe rzadko mi wchodzą bez modyfikacji, ale ten jest petarda. Aromatyczne, ostre, i kumin robi swoje. A jak za ostre to można maczać w jogurcie. Proste i pożywne.
Pozdrawiam
Dobre pożywne i proste jedzonko polecam 🙂
Pyszota…dzięki za udostępnienie przepisu.