Karkówka po marokańsku

Rate this post

Karkówka po marokańsku

Kuchnia marokańska jest pełna zapachu i ciekawych przypraw. Specyficzna oparta na cynamonie , goździkach i innych korzennych aromatach doprawionych suszonymi owocami , duszonymi warzywami  ….dla mnie bomba 😉 Moi chłopcy także chętnie nurkują w miski z tą potrawą , wbrew dodatkom nie jest wcale słodka , ale na pewno nie porównywalna z niczym . Świetnie smakuje także następnego dnia , odgrzana ,a do tego robi się ją na leniuszka , czyli chwila krojenia ,a potem myk do piekarnika i z bańki 😉 Byle tylko, nie zapomnieć o niej całkowicie, że siedzi w piekarniku ,  bo z bańki zrobi się niezła bomba i to czarna atomowa 😉 Zachęcam do robienia takich prostych potraw o nieco egzotycznej nucie , zawsze to miła odmiana 😉

karkówka po marokańsku

Składniki :

Przyprawy :

IMG_2226IMG_2228

Wszystkie przyprawy mielimy w młynku do kawy i posypujemy nimi plastry karkówki z obu stron. Solimy  . Wkładamy je do woreczka do pieczenia -odstawiamy na bok . Warzywa obieramy , oczyszczamy i kroimy w średnie kawałki . Figi kroimy w dość cienkie plastry . Wszystkie warzywa układamy na plastrach karkówki , razem z figami , solimy i to dość zdecydowanie , gdyż warzywa mocno wpijają . Polewamy całość koncentratem pomidorowym i posypujemy cukrem ( jak na zdjęciach ) .

IMG_2229IMG_2230

Spoko nie będzie słodkie , tylko zrównoważy smak koncentratu . Zawijamy i zawiązujemy woreczek , po czym układamy go na jakiejś blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 1,5 godziny . To powolne duszenie , powoduje ,że mięso jest niezwykle kruche i delikatne ,a warzywa razem z koncentratem tworzą pyszny gęsty sos . Po tym czasie mięcho jest gotowe , polecam podać z kuskusem doprawionym sokiem z cytryny lub limonki i świeżymi listkami kolendry .

IMG_2232karkówka po marokańsku

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *