Babcina drożdżówka z borówką i glancem

5 (100%) 16 votes

Babcina drożdżówka z borówką i glancem

Nie ma lata bez słońca i bez babcinej drożdżówki z sezonowymi owocami i glancem . Pewnie teraz część z Was zastanawia się nad tym, co to , ten glanc , a więc już spieszę z wyjaśnieniem 😉 Glanc to w mowie potocznej, tu na Kaszubach lukier . Często w szkole chodziliśmy na szneki z glancem , czyli na drożdżówki z lukrem i oczywiście kruszonką . Wiadomo też, im więcej glancu tym smaczniejsza drożdżówka . Prosty przepis, który zawsze się udaje , cokolwiek byśmy na ciasto , nie położyli bezie smaczne 😉 

Składniki :

( wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową , więc trzeba wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej ) :

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 4 jajka całe
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła ( roztopionego, ciepłego ale nie gorącego  )
  • 1 bardzo pełna , szklanka mleka
  • 1 opakowanie ,cukru waniliowego
Kruszonka
  • wszystkiego po równo (masła, mąki, cukru )
lukier – glanc :
  • 3 łyżki cukru pudru – porządne
  • 1 łyżeczka wody
  • 2-3 krople olejku śmietankowego
dodatkowo :
  • garść borówek i kilka truskawek , lub inne dowolne owoce 😉





Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia , dodajemy dwie łyżki mąki , 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka ( pobieramy z ilości na ciasto )  . Mieszamy do połączenia składników , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna urosnąć . Następnie, przelewamy zaczyn drożdżowy do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli będziecie walczyć ręcznie 😉 ) , dodajemy również pozostałe składniki z listy ( poza tymi , których użyliśmy do zrobienia zaczynu drożdżowego ) . Pamiętajcie , masło ma być roztopione , a składniki , mają być w temperaturze pokojowej . Wyrabiamy na gładką , kleistą masę , gdyby była zbyt luźna , można dosypać trochę mąki . Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie  .Nakrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia .

Następnie , składniki na kruszonkę , rozdrabniamy palcami , krusząc i łącząc je razem , aż powstanie : oczywiście kruszonka  😉 Na wierzchu ciasta, rozsypujemy borówki , truskawki , niezbyt gęsto , bo ciasto dostanie zakalca jak owoce puszczą sok . Sypiemy równomiernie kruszonką , po powierzchni. Całość odstawiamy do wyrośnięcia , na około 15-20 minut ,pod czystą ścierką w ciepłym miejscu . Piekarnik nagrzewamy do 100 C , do tak przygotowanego wstawiamy ciasto i pieczemy około 40-50 minut , w zależności jak grube nam wyszło . Najlepiej pod koniec, założonego czasu , sprawdzić patyczkiem , ale raz, nie co chwilę, bo częste otwieranie piekarnika ,przy drożdżowce to prosta droga do zakalca 😉 Składniki na lukier – glanc , łączymy ze sobą , mieszając i podgrzewając na małym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , do momentu , aż lukier będzie gładki . Polewamy – ciapkamy nim przestudzoną drożdżówkę . Podajemy jak tylko glanc stężeje 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *