Bamberskie placki

Bamberskie placki

Bamber to tu na Kaszubach, bogaty chłop , czyli taki co ma ziemniaki , mleko,warzywa i pola tyla co widać 😉 Więc placki ziemniaczane po bambersku , też muszą mieć więcej niż tylko bulwy w środku , na bogato . Smaczne, smażone placuszki , kruche i aromatyczne , koniecznie podajcie ze słodką mizerią na jogurcie ..pychota . Nic tylko zjeść i dać psu gębę wylizać ..tak się mówiło , ale nie koniecznie namawiam do próbowania tej opcji poobiedniej, toalety 😉  Co innego placki , na nie namawiam z całej siły – warto 🙂

bamberskie placki

Składniki :

  • 1 średnia cukinia
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko- bamberskie-duże 😉
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz  do smaku
  • olej do smażenia

mizeria:

IMG_4398IMG_4399

Cukinię ścieramy razem ze skórą na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak samo cebulę . Do pozostałych składników dodajemy wyciśnięty praską czosnek , jajko , mąkę , sól , pieprz i wszystko dokładnie mieszamy .

IMG_4400IMG_4401

Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron , nie wylewajmy zbyt grubych bo ciężko je będzie dopiec w środku i stracą na chrupkości . Ogórka myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach , łączymy z cukrem , jogurtem , solą i pieprzem . Podajemy z ciepłymi plackami . Smacznego 😉

 

2 thoughts on “Bamberskie placki”

  1. super !!! własnie szukałam czegoś takiego tzn. znam przepis na placki ziemniaczane , znam też na takie z cukinii a chodziła mi po głowie możliwość połączenia no i jest !!!! dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *