„Bizony” nadziewane kotlety z karkówki

„Bizony” nadziewane kotlety z karkówki

Bizony – skąd ta nazwa , otóż moje dziecię, jak zobaczyło ich wielkość krzyknęło : ” jakie bizony !”, zapewne,  miał na myśli byka , ale cóż ..krowa jak krowa, każda taka sama – duża  😉  Więc bizony się przyjęły, zarówno w nazwie jak i w jadłospisie . Bizon jest zrobiony z wieprza , a konkretnie z karkówki , ciut mało fartownie , no ale dziecięca wyobraźnia jest prawie jak moja kuchenna  ..wszystko wrzuci , przemiele i spożytkuje w nieograniczonym zakresie  🙂 Kotleciki nadziewane są pieczarkami i serem , tak więc delicja , a do tego ta chrupka panierka ..mniam i tyle o ” bizonach”  😉 

Składniki na 4 osoby :

  • 4 plastry karkówki , grubości 1,5 cm – około oczywiście 😉
  • 8 pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • garść startego żółtego sera – najlepiej jakiś łagodny
  • sól , pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 2 jajka

Każdy plaster karkówki , rozbijamy najcieniej jak się da , solimy , pieprzymy i odkładamy na bok . Pieczarki i cebulę drobno siekamy , solimy , pieprzymy , podsmażamy do całkowitej miękkości . Studzimy , a następnie, szatkujemy blenderem , na wielkość ziaren ryżu . Na każdy plaster karkówki, kładziemy z jednego brzegu , łyżkę farszu , przykrywamy dowolną ilością sera i zamykamy ( składamy oba , brzegi razem ) . Dociskamy dłońmi ,delikatnie i obtaczamy w jajku , później w bułce tartej , także lekko dociskając i formując , zgrabne poduszeczki . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka zrobi się złota i chrupiąca . Smacznego 😉

 

1 thought on “„Bizony” nadziewane kotlety z karkówki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *