Bukiet warzyw w kremowym sosie

Bukiet warzyw w kremowym sosie

Bukiet warzyw w kremowym sosie to propozycja na lekki letni obiad . Nie trzeba już do nich nic dodawać , jest to potrawa sama w sobie , ale może stać się także pyszną przystawką do obiadu . Mój starszy syn kocha wszelkie sosy , więc nawet warzywa w nich zanurzone zjada bez marudzenia . Polecam , proste , tanie i smaczne 😉 

Składniki :
  • 1/2 małego kalafiora
  • garść fasolki szparagowej
  • jedna dość duża marchewka
  • jedna mała cukinia , najlepiej żółta dla kontrastu 😉
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • sól , pieprz do smaku





Kalafiora , fasolkę i marchewkę  obieramy  , kroimy na kawałki . Wszystkie trzy warzywa wrzucacie na wrzątek i gotujecie . Mają być ugotowane ale nie rozpadające się . Uważajcie żeby warzyw nie rozgotować  . Odcedzacie od wody i zalewacie zimną woda , żeby się hartowały i utrzymały ładny kolor . Cukinię kroimy bez obierania . Na patelni rozgrzewamy masło , podsmażamy na nim cukinię , pokrojoną cebulę  z wyciśniętym praską czosnkiem , solą , gałką muszkatołową .

Jak zacznie robić się miękka , dodajcie mąkę , ciągle mieszając , żeby połączyła się z tłuszczem ale nie utworzyła grudek . Następnie cały czas mieszając dodajecie mleko , aż do uzyskania lubianej konsystencji sosu . Gdyby sos był zbyt gęsty ( 1 łyżka mąki może , różnie wyglądać , jedne są głębsze inne płytsze  😉 ) należy dolać więcej mleka . Na koniec dodajemy resztę wcześniej ugotowanych warzyw , delikatnie mieszamy . Dusimy około 5 minut , doprawiamy pieprzem i serwujemy . Smacznego !

2 thoughts on “Bukiet warzyw w kremowym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *