Chrupiąca karkówka meksykańska z chili

5/5 - (2 votes)

Chrupiąca karkówka meksykańska z chili

Ten przepis naprawdę warto polecić i wykonać. Niebanalny, pyszny, chrupiący i pikantny.. Obiad idealny dla miłośników egzotycznych smaków i nietuzinkowej prezentacji. Danie jest naprawdę smaczne i dodatkowo samo w sobie prezentuje się pięknie, bez większych dekoracji. Duży atut to fakt, iż zamiast karkówki możesz użyć np. schabu lub piersi z kurczaka i też będą soczyste i pyszne w tym cieście. Może więc zamiast schabowego w tą niedzielę zrobisz chrupiącą karkówkę meksykańską z chili ? Polecam !

składniki na 4 osoby:

  • 4 plastry karkówki, dość grube, takie około 1cm

ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 strąki, świeżej papryczki chili (ilość zależy od tego jak ostro lubisz 😉 )
  • 1 szklanka, bardzo zimnej wody
  • 0,5 szklanki schłodzonej maślanki lub kefiru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej lub ostrej (wedle upodobań ;))
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1 łyżeczka suszonych lub świeżych liści kolendry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól do smaku (około 1 płaskiej łyżki)
dodatkowo:
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • smalec do smażenia 1 kostka (kotlety smaży się w dość głębokim tłuszczu)



Kotlety z karkówki lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszaj 1/2 szklanki mąki z wodą, maślanką oraz przyprawami z listy i proszkiem do pieczenia. Odstaw na około 20 minut. Następnie dodaj drobniutko posiekane papryczki chili i ponownie zamieszaj. Obtaczaj kotlety z karkówki kolejno: najpierw w mące , następnie w cieście. Od razu układaj na patelni z dość mocno rozgrzanym smalcem. Ciasto nieco ścieka z kotletów, więc warto obtaczać je dość blisko patelni, żebyś mógł sprawnie je na nią wrzucić 😉

Smaż na dość dużym ogniu z obu stron, aż ciasto utworzy chrupiącą skorupkę, ale nie zdąży mocno zbrązowieć. Zdejmij z patelni. Ułóż na ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. To spowoduje także, że Twoje kotlety z karkówki i chili, będą bardziej chrupiące. Serwuj od razu na gorąco, wtedy panierka chrupie i smakuje najlepiej 😉 Świetne z czerwonym ryżem po meksykańsku 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *