Chrupiące placki z ciecierzycą i kukurydzą

Rate this post

Chrupiące placki z ciecierzycą i kukurydzą

Fajna lekka przystawka lub samodzielne danie , doskonała zamiast ziemniaków do obiadu . Fajne nawet do chrupania zamiast chipsów do piwa . Placki to prosta rzecz i każdy szybko je zrobi . Ciecierzyca po usmażeniu zyskuje pysznego orzechowego aromatu , a kukurydza nadaje lekkiej słodyczy , jeśli do tych smaków podamy ostre tzatzyki , to już pełen koncert ..i to o doskonałych nutach 😉 Polecam , przecież nie zawsze trzeba się zatykać mięchem , które jest pyszne ale ciężkie .

Lekkie placki z ciecierzycy i kukurydzy

Składniki :

IMG_2787IMG_2788

Kukurydzę i ciecierzycę odcedzamy z zalewy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Mąkę wsypujemy do miski , robimy w niej dołek i wlewamy w niego roztrzepane jajka , lekko mieszając . Następnie dolewamy mleko , przyprawy , sól i mieszamy do uzyskania gładkiej masy . Dorzucamy kukurydzę i ciecierzycę oraz płatki pomidorów , znowu mieszamy . Smażymy na dużym ogniu , na dość głębokim tłuszczu , do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron . Wykładamy na papierowy ręcznik , żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i możemy podawać . Świetnie smakują z różnego rodzaju sosami w typie tzatzyki lub paprykowym 😉

IMG_2789IMG_2790

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *