Ciasto na dwóch jajkach , najprostsze i pyszne

4.8 (95%) 8 votes

Ciasto na dwóch jajkach , najprostsze i pyszne

Jeśli chodzi o pieczenie , to nie jestem najlepsza w te klocki . Dlatego ciągle szukam prostych przepisów bez wielkiej ilości składników . Takich , które dają pewność ,że wszystko się uda 😉 To ciasto jest wprost niebotycznie łatwe w wykonaniu . Całość miesza się w jednej misce i tyle . Smakuje obłędnie , jest puszyste i lekko wilgotne . Polecam każdemu , kto nie ma zdolności w cukiernictwie tak jak ja 😉 Ten przepis Was na pewno nie zawiedzie 😉 

Składniki :
  • 2 jajka ( najlepiej kacze , ciasto będzie bardziej puszyste , ale kurze też dadzą radę )
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki  cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej , tortowej
  • 2 solidne łyżeczki ,proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego , gorzkiego ,kakao
  • esencja waniliowa
dodatkowo :
  • papier do pieczeni
  • jakaś foremka do pieczenia ciasta

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę , cukier, jajka ,  proszek do pieczenia  . Wlewamy mleko . Masło roztapiamy , ma być płynne , nie gorące i wlewamy do reszty składników . Całość miksujemy chwilę , tyle żeby się wszystko połączyło . Następnie doprawiamy do smaku esencją waniliową , mieszamy . Połowę masy wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Do pozostałej części wsypujemy kakao i miksujemy do połączenia składników .



Po czym wlewamy do reszty masy , która siedzi w formie . Patyczkiem lub widelcem możemy zrobić kilka nakłuć , co sprawi ,że oba kolory ciasta utworzą po przekrojeniu ,ciekawszy wzór . Ciasto wkładamy do piekarnika . Temperaturę ustawiamy na 160 – 170 C , w zależności jak nasz piekarnik piecze 😉  Oczywiście obie grzałki , czyli góra i dół bez termoobiegu . Pieczemy do suchego patyczka , czyli po około 40-50 minutach trzeba nakłuć i sprawdzić czy patyczek jest suchy . Jeśli suchy to gotowe , jak jest na nim surowe ciasto to jeszcze pieczemy . Ciasto zanim zaczniecie kroić powinno przestygnąć , inaczej może się bardzo kruszyć . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *