Szynka duszona z zielonym groszkiem

Rate this post

Szynka duszona z zielonym groszkiem

Pyszna duszona szynka w śmietanowym sosie z zielonym groszkiem . Jest to jeden z lepszych pomysłów na niedzielny obiad . Dodatkowo poza tym ,że danie jest bardzo smaczne , jest także bardzo proste . Ten fakt oznacza ,że kucharz też będzie miał wolne niedzielne popołudnie 😉 Szynka jest dość trudnym mięsem , łatwo zrobić z niej podeszwę do trampków , zamiast obiadu . Niemniej jednak w tej postaci , nie ma obaw o to że mięso wyjdzie twarde ,czy gumowate . Duszenie powoduje ,że szynka jest delikatna i krucha . Do tego zielony groszek i niebo w gębie 😉 

Składniki :
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki bulionu ( można zrobić z kostki )
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól , pieprz do smaku
  • mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu

Szynkę pokroić w średniej grubości plastry , każdy lekko roztłuc tłuczkiem z obu stron . Na patelni na rozgrzanym maśle, podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni rumienimy cebulkę z wyciśniętym praską czosnkiem i gałką muszkatołową . Zawartość patelni przelewamy razem z tłuszczem do garnka z wieprzowiną . Doprawiamy solą do smaku . Zalewamy bulionem  i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu , aż mięso będzie miękkie . W razie potrzeby można dolać więcej bulionu , gdyby zbytnio odparował . Następnie dokładamy zamrożony groszek, śmietanę , delikatnie mieszamy i gotujemy około 5 minut pod przykryciem . Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji i doprawiamy pieprzem do smaku . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami ,pure , ryżem lub kaszą . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *