Domowa mielonka z kawałkami szynki – szynkowar
Następny wyrób, zrobiony w gorączce świeżo zakupionego szybkowara . Bardzo smaczny i zupełnie inny w smaku od dwóch pozostałych . Oczywiście to nie koniec zabawy w masarza i niedługo wyprodukuje następne 😉
Składniki na 2 l szybkowar :
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0,6 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 20 dg soli peklowej
- 1 łyżeczka cukru pudru , 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
Mięso z szynki płukamy , tniemy na małe kawałki i rozbijamy tłuczkiem , żeby zluzować włókna i ułatwić zlepianie się w całość . Mielone wysypujemy do miski i dokładamy do niej mięso z szynki .Mieszamy z przyprawami,solą,cukrem i żelatyną oraz połową szklanki wody -solidnie przez parę minut ,aż wszystko zacznie się lepić i kleić .
Do szynkowara wkładamy woreczek , mięso ugniatamy w nim jak najciaśniej waląc pięścią ( byle nie w stół 😉 ),zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia wkładamy szynkowar z zawartością, do garnka z wodą ,wyłożonego na dnie ścierką ( wody powinno być o 2 cm mniej, niż wysokość szynkowara ) Gotujemy przez 2 godziny w temperaturze 80 C . Wyjmujemy z garnka i otwieramy szynkowar ( mięsa nie ruszamy -ma siedzieć w środku ) żeby mogło częściowo wchłonąć z powrotem, puszczone soki .Odstawiamy do wystygnięcia , po czym wstawiamy na 12 godzin do lodówki . Gotowe -można wyjmować i zajadać .
Zastanawiałam się kiedyś nad zakupem szynkowaru i chyba wrócę do tego pomysłu
Namawiam, to naprawdę fajna sprawa -ja się zakochałam i moja rodzina też , a pomysłów jest …tysiące 😉