Domowy zakwas na żur śląski

Domowy zakwas na żur śląski

Zakwas , potrafi być naprawdę różny , powstaje z różnych ,rodzajów maki i dodatków , w tej zakładce zaprezentuję te popularne , a także mniej znane . Osobiście, zawsze , zakwas kupowałam i nie zawsze, byłam zadowolona . Zdarzało się , że skład był dziwny , lub był zrobiony z samej mąki , co też nie czyni go lepszym . Niekiedy , miał smak octu i ogólnie , wyroby , tego rodzaju na półkach sklepowych , nawet nie stały obok prawdziwego zakwasu , są słabe , albo żadne. Od kilku miesięcy , postukałam się w czoło i sama siebie spytałam , co za sens , kupować kiszoną mąkę i to kiepską , w brzydkiej butli , skoro z kilku łyżek, dobrej ,żytniej mąki pełnoziarnistej , można zrobić 1 l świetnego ,pachnącego ,zakwasu . Naprawdę , nie trzeba kompletnie ,żadnych umiejętności , wystarczą chęci i zakwas wyjdzie na pewno . Zamknięty w butelce , w lodówce może stać nawet 3-4 miesiące i nic mu nie będzie ..zrobi się tylko mocniejszy i lepszy 😉 

 

Składniki na 1 l zakwasu ( wystarczy na 5 l garnek zupy )

  • 5 łyżek mąki żytniej typu 2000 , ( można też już kupić , specjalną do zakwasu )
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego

Do litrowego słoika , wsypujemy mąkę , wkładamy liście , kulki ziela , nie obrane , lekko zmiażdżone ,ząbki czosnku ( dają więcej aromatu, niż obrane ), majeranek i zalewamy wodą , tak ,żeby od brzegu słoika , pozostało około 3-4 cm wolnego miejsca . Używam zwykłej kranówki , nie przegotowanej , letniej , tak robiła moja babcia i zawsze było i jest , ok.

Mieszamy , przykrywamy gazą , warto złapać gumką recepturką lub związać sznurkiem . Odstawiamy w ciepłe miejsce , gdzieś koło grzejnika lub jak u mnie , na pokrywie akwarium 😉  Trzymamy tam , nasz zakwas , przez około 7 – 8 dni , mieszając raz dziennie . Po tym czasie , jest gotowy , można już przygotować , prawdziwy żurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach 😉 Smacznego !

Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *