Drobiowe zraziki z serem i szczypiorkiem

5/5 - (4 votes)

Drobiowe zraziki z serem i szczypiorkiem

Ciekawe zraziki faszerowane serem i szczypiorkiem. Czasem prostota i mała ilość składników to właśnie najlepszy pomysł na obiad. Takie dania mają u nas wzięcie szczególnie jak zaczynają się upały. Chłopcy uwielbiają je z frytkami i świeżą zieleniną w postaci mixu sałat ze śmietaną lub jogurtem. Lekki, pożywny i niesamowicie pyszny posiłek dla całej rodzinki… 😉 Może i trzeba chwilkę poświęcić na przygotowanie tych zrazików ale uwierz naprawdę warto 🙂

składniki dla 4 osób:

  • 2 duże, pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 plastry sera topionego ( np. Hohland, Lactima itp. )
  • mały pęczek szczypiorku
  • czosnek granulowany, sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • 2 jajka i bułka tarta do obtoczenia zrazików 😉

Filety z piersi przekrój na pół i rozklep jak najcieniej. Warto to zrobić przez woreczek, bo łatwo się rozpadają. Każdy posól, popierz i dopraw granulowanym czosnkiem do smaku. Ser w plastrach pozbaw foli i złóż każdy plasterek na cztery części w kwadracik. Ułóż na filetach . Jeden plaster na jeden kawałek mięsa. Posyp obficie siekanym szczypiorkiem, zwiń i uformuj zrazika.



Następnie zanurz mięsne zawijasy w roztrzepanym jajku, potem w tartej bułce, lekko ściskając. Czynność powtórz dwukrotnie to sprawi, że zawartość nie będzie uciekać bokami podczas smażenia 😉 Smaż na średnio rozgrzanym, dość głębokim oleju do czasu aż zraziki zrobią się złociste i chrupiące. Serwuj z dowolnymi dodatkami, ważne żeby były podane na gorąco, wtedy po przekrojeniu ze środka wypłynie smakowita lawa sera 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *