Genialny sos grzybowy z podgrzybków
Genialny sos grzybowy z podgrzybków to zdecydowanie propozycja na ten tydzień . Na Kaszubach właśnie trwa wysyp tych cudownych i aromatycznych grzybów, więc trzeba korzystać z okazji . Uwielbiam grzyby i mogłabym żyć tylko nimi się żywiąc 😉 Moja rodzinka ma na ten temat nieco inne zdanie , owszem lubią ale nie z przesadą .. Cóż ten sos jednak spaja wszystkich , jest po prostu doskonały , pyszny i grzeszny . Aromatyczne grzyby zanurzone w maśle i śmietance z odrobiną tymianku .. Genialne . Polecam nic nie może się równać z takim sosikiem . Doskonały do wszystkiego , jako dodatek do wegetariańskich kotletów ziemniaczanych , z leniwymi kluskami lub z mięsem , a nawet zupełnie sam 😉
składniki :
- świeże podgrzybki , orientacyjnie ,użyłam około 1 litrowej miski, pokrojonych w plastry podgrzybków wraz z nóżkami
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka świeżego otartego tymianku
- sól , pieprz do smaku
- 1 pojemnik ( 400 ml ) słodkiej , gęstej śmietany przynajmniej 18 % a najlepiej kremówki
Pokrojone w plastry podgrzybki wraz z nóżkami wrzucamy na rozgrzane masło . Dodajemy siekaną cebulę , wyciśnięty praską czosnek , miód i podsmażamy do momentu , aż zaczną się rumienić . Czyli do czasu , aż wszystko co wypuszcza grzyby odparuje , a one zaczną skwierczeć 😉 . Jak już cebula się zarumieni a grzyby podsmażą , dodajemy śmietanę , gałkę , sól i pieprz do smaku . Dusimy do momentu ,aż sos ładnie , samoczynnie się zagęści . Na koniec wyłączamy gaz , wsypujemy świeży tymianek mieszamy i odstawiamy na 3 minuty pod przykryciem . Serwujemy na gorąco z chrupiąca bagietką , makaronem , mięsem lub plackami ziemniaczanymi 😉 Smacznego!
Super przepis. U mnie w całym domu czuć suszone grzyby ale sosik ze świeżych podgrzybków na pewno jest cudoowny. Możemy oficjalnie już powitać jesień. 😉
musze wypróbować ten przepis 🙂
Przepis na czasie, az mi się zachciało takiego sosiku.