Gotowany pasztet z pieczonego mięsa i wędzonego boczku

Rate this post

Gotowany pasztet z pieczonego mięsa i wędzonego boczku

Do kanapek , zawsze trzeba coś wymyślać , gdyż wszystko szybko się przejada, wszystko -poza gotowanym pasztetem z pieczonego mięsa z dodatkiem aromatycznego boczku ..To akurat jedyna rzecz , która zawsze ma wzięcie .. Jeśli jeszcze jest w domu musztarda chrzanowa lub sarepska i kiszone ogórki , to słoiki pustoszeją w takim tempie jak pola podczas żniw 😉 Bardzo smaczny pasztet , który można długo trzymać w lodówce 😉

 gotowany pasztet z pieczonego mięsa i boczku

Składniki :

  • 0,5 kg karkówki
  • 0,35 kg wędzonego boczku
  • 0,20 kg świeżej słoniny bez skóry
  • 0,2 kg świeżej wątroby wieprzowej
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cebula  -duża
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól , pieprz do smaku

IMG_0998 (640x427)IMG_0996 (640x427)

Karkówkę , kroimy w mniejsze kawałki ,solimy , prószymy pieprzem , układamy w brytfance razem z pokrojoną i obraną cebulą , podlewamy 1 szklanką wody  i pieczemy w piekarniku na złoty kolor -około 40 minut . Odstawiamy do wystygnięcia . Boczek mielimy w maszynce o drobnych oczkach , ostudzoną karkówkę  również przepuszczamy przez to samo sitko , razem z pieczoną cebulą .

IMG_0999 (640x427)IMG_1000 (640x427)

Wątrobę i słoninę , mielimy na surowo jak najmniejszym sitkiem  i dodajemy do karkówki i boczku . Wsypujemy przyprawy ,majeranek,tymianek, sól , pieprz i cukier . Wyrabiamy – mieszamy pasztet łyżką , dolewając sok powstały podczas pieczenia karkówki .Gotową masę przekładamy do słoików , zakręcamy . Wstawiamy do garnka z wodą , wyłożonego na dnie ścierką i gotujemy – parzymy pod przykryciem w temperaturze 80 C , przez 50 minut . Wyłączamy gaz i czekamy aż słoiki z pasztetem ostygną na tyle ,żeby można je było przenieść do lodówki . Po 12 godzinach nasz gotowany pasztet jest gotowy  do spożycia . Smacznego 😉

IMG_1001 (640x427)IMG_1037 (640x427)

3 thoughts on “Gotowany pasztet z pieczonego mięsa i wędzonego boczku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *