Grillowany boczek – sjesta w ogrodzie

Rate this post

Grillowany boczek – sjesta w ogrodzie 

Uwielbiam chrupiący , grillowany boczek , wcinany w cieniu drzew w ogrodowej rozśpiewanej ptactwem atmosferze . No czasami , oprócz ptaków dociera wrzask wrzaskunów z pobliskiego boiska , ale co tam … zasłonięci żywopłotami i zieleniną drzew jakoś dajemy radę przetrwać lato , nie wzbudzając w sobie morderczych instynktów  😉  Wracając do boczusiu , jest pyszny , jedyny w swoim rodzaju , czyli taki jakich tysiące piecze się na grillu w okresie letnim ..w każdym ogrodzie , działce , tarasiku .. 😉

grillowany boczek

Składniki :

1 kg świeżego chudego boczku bez skóry 

marynata :

IMG_3645IMG_3713

Boczek schładzamy przez godzinę w zamrażarce , łatwiej da się pokroić w cienkie pasy , nie będzie się rozjeżdżał . Składniki na marynatę wlewamy do głębokiej miseczki , dodajemy sól , paprykę wędzoną , cukier , cząber, czosnek , ocet balsamiczny i olej , mieszamy dokładnie do całkowitego połączenia . Nacieramy plastry boczku , wkładamy do woreczka , zalewamy resztą marynaty , jeśli nam została i umieszczamy w lodówce na całą noc . Drugiego dnia możemy już odpalać grilla i oddawać się pysznej mięsnej uczcie … 😉

IMG_3710IMG_3724

1 thought on “Grillowany boczek – sjesta w ogrodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *