Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem

Rate this post

Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem

Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw , zaskakuje pozytywnie . Jedno już wiem ,są to smaki , które przypadły do gustu domownikom , więc zagoszczą jeszcze nie raz . Chaczapuri to jedno z najbardziej popularnych dań Gruzji , smaczne i sycące , doskonałe także na zimno . Farsz do tego typu ciasta bywa różny , ja wypróbowałam na początek szpinak z fetą  , gdyż jest to nasze ulubione połączenie . Chociaż, chyba za dużo farszu wpakowałam , ale my tak lubimy szpinak ,że ciężko było się oprzeć   😉 

Gruzińskie chaczapuri ze szpinakiem

Składniki :

ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 torebka drożdży suszonych ( 7 g )
  • 1 płaska łyżka cukru i soli

farsz :

  • opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g )
  • 1 spora łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki sera feta
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól  do smaku

img_8440img_8447

Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto . Gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony, ser feta i mieszamy . Ciasto dzielimy na dwie części , każda formujemy w kulę , a następnie rozwałkowujemy . Po środku układamy, solidną porcję farszu i zalepiamy ciasto do góry , aż utworzy dużą kulę , którą delikatnie spłaszczamy ręką . Rozgrzewamy patelnię , przetartą oliwą i smażymy na niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku 😉 Smacznego.

img_8452img_8454

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *