Gulasz z łopatki z pieczarkami

Rate this post

Gulasz z łopatki z pieczarkami

Gulasz , to zazwyczaj trafiony obiad , rzadko  kiedy , ktoś marudzi . Gulasz z łopatki , niczym nie różni się od innych , poza tym ,że mięso jest delikatniejsze , szybciej się dopieka , a pieczarki i przyprawy robią swoje 😉 Oj robią ..niebo w gębie , szczególnie z ziemniaczkami lub kaszą ..pychota . Bezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku . Sos powstaje bez zagęszczania mąką , jest pyszny i aromatyczny .

Składniki na 4 osoby ;

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej
  • 8-10 pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku
  • mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej )
  • pieprz , sól do smaku
  • smalec do smażenia mięsa
  • 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu .

Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę i pietruszkę , kroimy w kostkę , pieczarki w plasterki  . Na patelni roztapiamy, rozgrzewamy porządnie  smalec i obsmażamy na nim , małymi porcjami mięso , na złoty kolor . Koniecznie po kilka kawałków ,żeby nie puściło soków , tylko się przypiekło .Przekładamy do glinianego garnka lub brytfanki w której będziemy piec .

Na tej samej patelni , na której smażyliśmy mięso , smażymy cebulę ( w razie konieczności, do smażenia, można dodać więcej tłuszczu , ale ostrożnie, bo zrobi się tłusto 😉 ) , również na złoto , dodajemy do mięsa , wsypujemy do niego także marchew i pietruszkę , solimy , pieprzymy . Na końcu podsmażamy pieczarki , także dodajemy do reszty składników , sypiemy majerankiem i zalewamy szklanką wody lub bulionem . Zakrywamy pokrywką i dusimy – pieczemy w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 1,5 godziny , od czasu , do czasu mieszając i sprawdzając czy sos zanadto nie odparował ( można dodać ciut wody , ale nie za wiele bo zamiast sosu , zrobi się zupa 😉 ) . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , dodajemy śmietanę , mieszamy i podajemy z ziemniaczkami ..kaszą ..i czym tam lubicie 😉 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *