Kaczka duszona w sosie pieczarkowym

Kaczka duszona w sosie pieczarkowym

Kaczka zazwyczaj ląduje na większości polskich stołów jako pieczona w całości . Bywa nadziewana lub podawana z sosem pomarańczowym … Zawsze zastanawiało mnie czemu nikt jej nie dusi w sosie . W końcu spróbowałam , oczywiście tylko dlatego że mam własne kaczuchy i taki eksperyment nie bije po kieszeni 😉 Wiadomo kaczka do tanich nie należy . Wyszła pyszna , krucha , soczysta i rozpływająca się w ustach . Moja familia stwierdziła w przeważającej ilości głosów trzy do jednego , że jest to najlepszy sposób na kaczkę . Tylko najmłodszy był lekkim oportunistą , ale dlatego że nie przepada za sosami . Naprawdę czasami warto zerwać z rutyną i zrobić coś nowego . Pieczona kaczucha na różne sposoby jest pyszna , ale duszona nie ma sobie równych .. 😉

Składniki :
  • 1 kaczka o wadze około 2 – 2,5  kg ( moja była rasy staropolskiej , czyli mniej tłusta od pekina , a mięso jaśniejsze niż u piżmówki )
  • 10 małych, twardych ,  pieczarek
  • 1 cebula , średniej wielkości
  • 1 łyżka miodowej słodkiej musztardy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 szklanka białego słodkiego wina
  • 3 szklanki bulionu ( może być z kostki bulionowej )
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lepszy niż świeży bo mniej intensywny , czyli nachalny 😉 )
  • 150 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki
  • sól , pieprz do smaku
  • mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu

Kaczkę dzielimy na dowolne kawałki . Na każdym nacinamy skórę . Na mocno rozgrzanej patelni układamy kawałki skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz . Kaczka podsmaży się we własnym i nie musimy dodawać żadnego innego 😉 . Jak mięso zrumieni się z obu stron , przekładamy je do garnka lub brytfanki . Na patelni , na której smażyliśmy kaczkę i na tłuszczu , który się z niej wytopił podsmażamy siekaną drobno cebulę i pokrojone pieczarki .



Całość przekładamy do brytfanki . Dodajemy przyprawy , musztardę , solimy do smaku . Podlewamy winem , bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 2 ,5 – 3 godzin . Tak kaczka szybka nie jest , ale wdzięczna 😉 Najlepiej nakłuć widelcem , jeśli mięso łatwo oddziela się od kości to jest gotowa 😉

W razie potrzeby , gdyby  płyny za mocno odparowały, można dolać więcej bulionu lub wina , wedle upodobań 😉  Na koniec dolewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką rozrobiona z wodą . Doprawiamy pieprzem i serwujemy na gorąco , obficie polana sosem , pieczarkami z dużą porcją pure ziemniaczanego … Smacznego !  😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *