Karkówka po rumuńsku , pyszny obiad

Karkówka po rumuńsku , pyszny obiad

Karkówka po rumuńsku to naprawdę pyszny obiad i to z tych , nad którymi nie trzeba się zbytnio wysilać 😉  Udaje się zawsze , bo to prosta potrawa jest..  😉 . Prostota wcale nie pozbawia jej smaku , wręcz przeciwnie jest cała nim nasączona , niczym gąbka wodą po myciu garów  😉  Mięso z karczku to chyba jeden z lepszych kawałków naszej polskiej ulubienicy , świnki , już nie napiszę blondynki bo widziałam też łaciate i brunetki czyli czarne , tak więc nie będę rasistką , czy też kolorystką  … 😉 Jest to soczyste mięso , które samo w sobie jest dość smaczne , a dobrze przyprawione nie ma sobie równych . Nie jest to danie fit , ale czasami trzeba sobie odpuścić , bo co to za życie kiedy ciągle trzeba stawiać sobie ograniczenia i stać na baczność . W końcu nawet pośladki zabolą od spinania , więc czasem wyluzujmy … 😉 Polecam , szybkie , łatwe , tanie , smaczne . 😉 

Składniki dla 4 osób :
  • 4 grube plastry , niezbyt tłustej karkówki  ( około 2 cm )
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki pasty z pieczonej papryki ( upiec czerwoną paprykę w piekarniku z oliwą i zmiksować 😉 )
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej , słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
  • 4 plastry dobrego sera o wyrazistym smaku
  • 4 łyżki majonezu , gęstego
  • dodatkowo majonez do wysmarowania blachy ( zamiast tłuszczu )
  • sól do smaku

Blaszkę na której będziemy piec karkówkę , smarujemy majonezem . Układamy na nim plastry karkówki . Każdy doprawiamy sola , papryką wędzoną , granulowanym czosnkiem , kminkiem i ostrą papryką . Dodatkowo na każdą porcję karkówki nakładamy i rozprowadzamy łyżkę pasty paprykowej . Na patelni podsmażamy pokrojoną cienko cebulę z brązowym cukrem i octem  , do momentu , aż się przyrumieni .Układamy ją na karkówce , następnie polewamy ketchupem , po łyżce na plaster , oraz po łyżce majonezu . Na koniec przykrywamy mięso serem i wkładamy do piekarnika osłaniając górę luźno ułożoną folia aluminiową . Zapiekamy około 1,5 godziny w temperaturze 170 C . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *