Jarmarczna zapiekanka

Jarmarczna zapiekanka

Jarmarczna zapiekanka to potrawa,  przepełniona kolorami i smakami kolorami , niczym na wiejskim jarmarku 😉 Oczywiście jest też smaczna , inaczej nie miałaby prawa przebywać na tym blogu 😉 Proste danie , jednogarnkowe , chociaż fakt nieco inaczej doprawione . Moja rodzinka uwielbia wszelakie zapiekanki , szczególnie z ziemniakami i mielonym mięsem . Tak więc muszę często wymyślać nowe odsłony tego dania ,żeby im się nie znudziło 😉

składniki :
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 3 łyżki pasty z pieczonych warzyw ( cukinia , cebula , papryka ,czosnek upieczone w piekarniku z oliwą i zmiksowane. )
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 średniej bulwy kopru włoskiego
  • 1/2 papryki czerwonej, grubościennej
  • kawałek dyni ( niezbyt duży , wielkości 1 dużego ziemniaka 😉 )
  • 1 małe ,świeże chilli
  • 1 łyżkę brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 pieczarek
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany , najlepiej kremówki
  • kilka kawałków masła

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki na mandolinie do warzyw . Pieczarki także tniemy w plastry . Pozostałe warzywa , siekamy w drobną kostkę . Na patelni podsmażamy najpierw cebulę , następnie dorzucamy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa  i odsączoną z zalewy kukurydzę . Ziemniaki i pieczarki zostawiamy w spokoju 😉 Smażymy do czasu aż zrobią się miękkie . Następnie dodajemy mielone mięso , garam masalę, brązowy cukier , sól do smaku  , ponownie smażymy , cały czas mieszając . Jak mięso przestanie być surowe wlewamy passatę , pastę z pieczonych warzyw i doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z gazu . Pieczarki mocno obsmażamy na osobnej patelni i zostawiamy na później .



W formie do zapiekania wylewamy trochę śmietany ( kremówka , zastąpi nam tłuszcz )  na niej warstwa ziemniaków , solimy , doprawiamy czosnkiem . Wykładamy mięso mielone z warzywami . Ponownie warstwa ziemniaków , doprawiamy solą i czosnkiem .   Na wierzchu układamy kawałki masła , polewamy resztą śmietany i wstawiamy do piekarnika . Zapiekamy około 1,5 godziny w temperaturze 180 C . W razie potrzeby można osłonić wierzch folią aluminiową , gdyby zbytnio się przypiekał . Jarmarczna zapiekanka musi być serwowana , na gorąco , udekorowana smażonymi pieczarkami .  Doskonała również po odgrzaniu nawet na drugi dzień . Pyszny obiad lub kolacja 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *