Karkówka z sosem sojowym po azjatycku

Rate this post

Karkówka z sosem sojowym po azjatycku

Smaki azjatyckie zawsze są mi bliskie , lubię sos sojowy , terijaki , chilli i inne przyprawy z orientalnej kuchni . Dzisiejsza potrawa z tradycyjna kuchnią chińską ma raptem tyle wspólnego co królik z zającem , owszem i jeden, i drugi ma uszy i kica , ale jeden jest domowy – swojski ,pochodzi od dzikusa , ale nim nie jest  , a drugi dziki i oryginalny . Tak samo z tym daniem przypomina ono chińskie , zawiera oryginalne przyprawy , ale sposób przyrządzenia jest domowy polski-swojski  😉 Czy lepsze , czy gorsze trudno orzec , moje dzieci są tym daniem zachwycone , ja zresztą też nim nie gardzę , proste ,pyszne – dla nas dobre , Wy oceńcie sami 😉

karkówka z sosem sojowym po azjatycku

Składniki

IMG_2391IMG_2398

Karkówkę nacieramy wyciśniętymi praską ząbkami czosnku , chilli , zalewamy sosem sojowym, cukrem i odstawiamy na całą noc do lodówki .  Makaron sojowy przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu , odcedzamy , odstawiamy na bok . W brytfance rozgrzewamy olej i wkładamy do niej karkówkę , zalewając marynatą , która zebrała się w misce . Przykrywamy pokrywką i smażymy , dusząc na wolnym ogniu około 1,5 godziny , często obracając , aż mięso da się rozdzielać widelcem bez użycia noża 0 gdyby podczas duszenia sos odparował dolewamy 0,5 szklanki wody  i dusimy dalej . Jak mięso zrobi się miękkie , przekładamy na deskę i kroimy , rozdzielając widelcem na kawałki , całość z powrotem wkładamy do brytfanki , w pozostały po pieczeniu sos , doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba , podgrzewamy jeszcze około 5 minut i wykładamy na makaron sojowy , obficie posypując szczypiorkiem . Gotowe , pyszne , pachnące o niesamowitym smaku .. 😉 

IMG_2399IMG_2400

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *