Karp zapiekany w warzywach

4.8 (95%) 4 votes

Karp zapiekany w warzywach

Karp , zawsze nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem i wtedy też smakuje najlepiej . Co roku jest na naszym stole . Obowiązkowo smażone dzwonki , ale też co roku staram się podać go jakoś inaczej . W ubiegłym roku był właśnie zapiekany w warzywach , pyszny , maślany mało jest tak dobrych przepisów jak ten . Smażone i następnie zapiekane z rybą warzywa dają tak niepowtarzalny aromat jak mało co . W tym roku nie wiem czy oprócz smażonego, cokolwiek innego wymyślę, gdyż mamy epidemię grypy i niestety nie pałam obecnie miłością do kuchni . Raczej do łazienki ;( Cóż czasem tak bywa . Wigilia nadciąga więc będę musiała się zwlec żeby coś upichcić , tradycji musi stać się za dość bez względu na wszystko . Ta wersja karpia była na tyle smaczna ,że może powtórzę ja w tym roku również . Bezpieczne pójście na łatwiznę , ale cóż w chorobie rodzinka wybaczy 😉 A będzie pewność że to pyszne i nie będzie wtopy  😉 

Składniki :
  • 1 karp o wadze około 1,4 kg
  • 5 marchewek
  • 5 korzeni pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler korzeniowy
  • 1  kostka masła
  • 2 łyżeczki  granulowanego  czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 mała cytryna

Karpia likwidujemy w jak najbardziej humanitarny sposób 😉 Następnie oczyszczamy z łusek , patroszymy , dzielimy na dzwonki . Płukamy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy , skrapiamy cytryną i obsmażamy krótko na maśle . Przekładamy do formy do pieczenia , także wysmarowanej masłem . Na każdym kawałku ryby także układamy kawałek masła  . Warzywa obieramy , kroimy w równą kosteczkę i podsmażamy partiami na maśle . Do momentu aż będą rumiane .



Po usmażeniu , mieszamy warzywa ze sobą , doprawiamy czosnkiem , solą  i dość obficie pieprzem . Układamy na dzwonkach karpia . Polewamy masłem pozostałym po smażeniu zarówno ryby jak i warzyw . Potrawa  tak maślana ,że aż z piekła rodem , ale też piekielnie pyszna  😉  Nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do około 170 C . Na dziesięć minut przed końcem odkrywam , żeby warzywa mogły się przypiec . Serwujemy na gorąco . Dobrze jest podać do posiłku lampkę wina na lepsze trawienie 😉  Odgrzewany jest jeszcze bardziej pyszny  . Smacznego !

 

 

 

1 thought on “Karp zapiekany w warzywach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *