Klopsiki z warzywami w sosie marokańskim

Rate this post

Klopsiki z warzywami w sosie marokańskim 

Piękny słoneczny dzień za oknem , aż pcha do ogrodu , kto by siedział w kuchni i gotował 😉 Szybkim sposobem i dość sprytnym na obiad są klopsiki po marokańsku . Nikt nie marudzi , ładne , kolorowe i bardzo smaczne , a odgrzane smakują jeszcze lepiej 😉 

klopsiki w sosie po marokańsku

Składniki :

IMG_2887

Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy kukurydzę , posiekaną drobno paprykę , jajko , bułkę tartą wędzoną paprykę, siekaną natkę pietruszki , sól i wszystko zagniatamy na jednolitą masę . Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki – możemy obtoczyć w bułce , smażymy na złoty kolor z obu stron – nie muszą być w środku upieczone i tak wylądują w piekarniku . W rondelku podsmażamy posiekaną drobno cebulkę , dodajemy do niej czosnek wyciśnięty przez praskę , kumin , cynamon ,goździki, gałkę i chilli , smażymy jeszcze minutkę a następnie dolewamy koncentrat , sól i cukier . Dusimy około 10 minut , mieszając żeby się nie przypaliło . Wlewamy do naczynia żaroodpornego sos , na nim układamy kotleciki i wszystko wkładamy na 20 minut do rozgrzanego do temperatury 160 C  piekarnika . Po tym czasie danie w stylu marokańskim jest gotowe , można podawać z ryżem , kuskusem lub z bułką 😉

IMG_2888

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *