Makaron z pieczarkami i …
Po napadach gotowania , przychodzi czas na kuchenny relaks , a że dzieciory na powietrze nie działają i trzeba dziubki czymś nakarmić , warto coś ukręcić , co nam rąk nie ukręci 😉 Potrawa , a raczej pomysł na .. jest bardzo smaczna i mega szybka w wykonaniu . Ekspresik zabieganego dnia 😉
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu
- 0,3 kg pieczarek
- 0,25 kg wędzonego boczku
- 2-3 cebulki szalotki
- 3 serki topione masdamer lub gouda ( trójkąty )
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- natka pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki estragonu świeżego – siekanego drobniutko , można zastąpić suszonym
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki -płaskiej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Makaron gotujemy jak producent przykazał na opakowaniu 😉 Pieczarki kroimy w plastry , boczek w małą kosteczkę , cebulkę siekamy drobniutko , wszystko wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu aż cebulka będzie miękka . W dzbanku- kubku rozrabiamy śmietankę z wodą , dodajemy siekany estragon , mąkę , sól pieprz, gałkę i wyciśnięty przez praskę czosnek – wlewamy do smażących się pieczarek z boczkiem , cały czas mieszając , żeby nie powstały kluski . Zmniejszamy gaz i pozwalamy dusić się przez 10 minut , po tym czasie wkładamy serki topione i mieszamy ,aż się rozpuszczą i dogęszczą sos . Podajemy posypane świeżą natką pietruszki 😉 Smacznego 😉