” Koperkowy ” schab, parzony na kanapki – domowa wędlina

Rate this post

” Koperkowy ” schab , parzony na kanapki – domowa wędlina

Koperkowy schab , jest to niezwykle ,aromatyczna i soczysta wędlina , która nie przysparza kłopotów w wykonaniu , nawet tym mniej doświadczonym 😉 Wiadomo , także , nie od dziś , że taka domowa wędlina , nie ma sobie równych , ani zdrowszych 😉 Koperek w tym roku rośnie jak szalony , a że w ubiegłym roku, nie chciał mi rosnąć , to zasiałam potworne ilości , z obawy przed porażką ..No i jest , klęska urodzaju 🙂 Co mnie wcale nie martwi , bo wszyscy ogromnie lubimy świeżutki koperek , ten jego aromat, który nie odłączanie kojarzy mi się z polską , letnią kuchnią , wakacjami i ogrodem moich dziadków , gdzie rozrastał się prawie , że dziko .. 😉 Ach.. …

Składniki :

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • duży pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżeczki mielonej , ostrej papryki
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo : folia aluminiowa , spożywcza





Schab oczyszczamy ze wszystkich błon , tłuszczy i ciemnych kawałków mięsa . Układamy na folii spożywczej , smarujemy oliwą , wymieszaną z cukrem ,solą ,papryką i czosnkiem . Na koniec obkładamy gałązkami świeżego koperku , dokładnie z każdej strony . Zawijamy szczelnie , w kilka warstw folii . Odkładamy do lodówki, na dwa dni . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z lodówki i odkładamy na kuchenny blat na dwie godziny , żeby złapał temperaturę pomieszczenia . Następnie , bierzemy duży garnek , taki w którym schab będzie całkowicie zalany wodą . W tym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia , zestawiamy z ognia , wkładamy zawinięty w folię schab , musi się zanurzyć cały , nakrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę , gdzieś na blacie . Po tym czasie , wyjmujemy schab , stawiamy garnek na ogniu , doprowadzamy ponownie ,wodę do wrzenia , po czym znowu zdejmujemy z ognia , wkładamy schab ( cały czas w folii )  i odstawiamy , tym razem na dwie godziny . Po tym czasie , schab wyławiamy z kąpieli i nie zdejmując folii wkładamy do lodówki . Na drugi dzień , schab jest gotowy , można zdjąć folię , kroić i rozkoszować się soczystą , domową wędliną , pachnącą koperkiem … 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *