Kotlet de volaille z serem

5/5 - (7 votes)

Kotlet de volaille z serem

Kotlet de volaille to słynny klasyk , jednak ten przepis nie jest stuprocentowym oddaniem oryginału. Oryginalny przepis podaje ,że kotlety są nadziewane masłem z dodatkiem pietruszki , koperku lub pieprzu . Ta wersja mimo swej nie klasyczności , cieszy się dużą popularnością i można z łatwością się na nie natknąć . Często serwowane są w restauracjach i trudno się dziwić , bo są naprawdę smaczne . Oczywiście nie ma jak domowe , uczciwie i od serca przyrządzone 😉 Jest potrawa szczególnie kochana przez dzieciaki , mało który małolat nie da się uwieść kombinacji piersi z kurczaka i płynącego ze środka sera…;) 

Składniki na 3 osoby :
  • 3 pojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości
  • żółty ser o łagodnym smaku np. Edam
  • sól ,pieprz , granulowany czosnek  do smaku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia

Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem . Na każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek sera . Taki palec serowy 😉  Zwijamy jak zrazy formując zgrabne cygara . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , czynność tą powtarzamy dwukrotnie , żeby zapobiec ewentualnym wyciekom sera podczas smażenia 😉  . Podczas formowania i obtaczania kotlety lekko uciskamy , pozbywamy  się w ten sposób powietrza ze środka  . Wstawiamy do lodówki na godzinę , żeby się schłodziły i zesztywniały , to spowoduje że łatwiej będzie je usmażyć . Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru . Serwujemy po odsączeniu na papierowym ręczniku , zanim ostygną . Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kotlet de volaille z serem”

  1. Kotlet de volaille to mój ulubiony przysmak z dawnych czasów. Dziękuję za podzielenie się tym fajnym przepisem, na pewno wypróbuj go w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *