Surówka ” pomorska „

5 (100%) 16 votes

Surówka ” pomorska „

Surówka „pomorska ”  jak wiele innych surówek , to fajny i szybki dodatek do każdego obiadu . Całkiem dobrze sprawdzi się również jako wkładka do bułki z hot dogiem lub hamburgerem .  Prosta w wykonaniu , a do tego zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić 😉 Nieśmiertelna kapusta pekińska , marchewka , troszkę innych dodatków i tworzy się kuchenna magia 😉 

Składniki :
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka , niezbyt duża
  • kawałek białej rzodkwi ( dosłownie  6 cm korzenia )
  • 1 mała ,czerwona papryka
  • 1 średni pomidor , typu pasta
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu

Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza 😉 Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy do reszty warzyw . Na koniec pokrojony w kostkę pomidor i siekana natka pietruszki . Do warzyw wlewamy ocet winny , olej , koperek,zioła prowansalskie,sól , pieprz do smaku . Wygniatamy ręką , aż warzywa zmiękną i puszczą nieco soku . Na koniec łączymy wszystko z łyżką majonezu , mieszając do połączenia składników . Odstawiamy na 20 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała przystawka dosłownie do wszystkiego 🙂 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *