Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu 

Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję , bo tu możliwości jest wiele i można się tym przepisem mocno pobawić 😉 . Wyszło nawet fajnie , dobry jednogarnkowy obiad , kiedy chcemy zaoszczędzić sobie czasu i sprzątania – bo zostaje tylko blaszka do umycia 😉 Nie powiem ,że marzę o tym by jeść go codziennie , no ale moi chłopcy wręcz przeciwnie , stwierdzili ,że leprze to są tylko frytki , no ale wiadomo że one ogólnie są najlepsze bo nie są zdrowe i nie mają konkurencji  😉 I tak weszła kolejna, całkiem sprytna , pozycja , która skraca męki kucharzenia w dni nicniechenia 😉 

Pieczony kurczak na ryżu

Składniki na małą blaszkę 24 cm :

  • 1 kurczak
  • 2 szklanki ryżu 
  • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej ( no najlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie 😉 – nie ta pora roku  )
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 3  szklanki wody 
  • sól , chilli do smaku

Marynata :

IMG_7566

Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą blaszkę wysypujemy nie ugotowany ryż , rozkładamy równomiernie , posypujemy fasolką ( nie trzeba rozmrażać ) , układamy na koniec krążki cebuli -równo po całej powierzchni , tak aby przykryły całkowicie ryż z fasolką .

IMG_7567

Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli . Na samym końcu układamy kawałki kurczaka , tak żeby przykryły sobą wszystkie pozostałe składniki . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę do 150 C i całość nakrywamy folią . Po upływie 1 godziny , zdejmujemy folię i ponownie podnosimy temperaturę do 180 C , pieczemy jeszcze około 30 minut – kontrolując żeby skórka na kurczaku nie zaczęła się przypalać . Wykładamy na talerze nabierając kurczaka , razem z całym dobrem z pod spodu 😉 Smacznego !

IMG_7568

2 thoughts on “Kurczak pieczony na ryżu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *