Shanghai wok – warzywa z woka
Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się dla dzieci niewidzialne , zjadają , nie plują . Oczu nie wytrzeszczają , jakby obcy w talerzu siedział , a nie brokuł 😉 Wszystko pasuje i smakuje ..cóż sos sojowy cuda działa 😉 Całość krótko smażona , więc nie taka najgorsza pod względem zdrowotnym ,a sama potrawa pyszna , szczególnie makaron undon – naprawdę wyjątkowy 😉
Składniki :
- 2 małe paczki, surowego makaronu undon ( można zastąpić sojowym jak nie mamy innego-undon dostaniemy na allegro bez problemu )
- 1 mały brokuł
- garść suszonych grzybów mun – ciętych
- 1 por – tylko biała cześć
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka-płaska chilli ( jeśli nie lubicie ostrości – dodajcie mniej )
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Makaron undon przygotujcie według opisu na opakowaniu , gdyż produkty różnych producentów różnią się od siebie . Brokuła dzielimy na małe różyczki , pora tniemy w cienkie paseczki , nie powinien być dłuższy niż 10 cm , bo będzie się ciągnął . Grzyby mun namaczamy we wrzątku na około 10 minut , jeśli mamy cięte w paski , to wystarczy odcedzić , jeśli całe , to tniemy w paski .
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju , na bardzo gorący, wrzucamy wyciśnięte praska ząbki czosnku , brokuła , mieszamy intensywnie , dodajemy grzyby , pora , smażymy intensywnie mieszając około 6 minut . Dolewamy sos sojowy , miód , chilli , wrzucamy wcześniej przygotowany makaron , mieszamy cały czasz , smażąc jeszcze około 2 minut . Wyłączamy gaz , przekładamy na talerze i obficie posypujemy dymką .Shanghai wok gotowy – smacznego 😉