Kurczak po indyjsku w mleku

Kurczak po indyjsku w mleku

Kurczak po indyjsku w mleku , to bardzo ciekawa propozycja . Wyglądem przypomina po prostu panierowane kawałki ale smak ma zdecydowanie inny . Moi chłopcy pokochali ten przepis i ostatnio wraca na stół jak bumerang . Nic dziwnego , mięso marynowane i parzone w mleku jest niezwykle delikatne , a zestaw przypraw sprawia ,że także niebywale aromatyczne . Polecam , szczególnie że nie jest trudny wykonaniu , a na pewno zaskoczy domowników .

składniki dla 4 osób :

  • 8 małych udek z kurczaka ( ta cześć nad tak zwaną pałką 😉 )
  • sól do smaku

marynata :

  • 1 l mleka 3,2 %
  • 5-6 strączków kardamonu
  • 4-5 goździków
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  •  2 gwiazdki anyżu
  • 2 kawałki cynamonu
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 2 łyżki miodu
  • sól do smaku

panierka :

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka

Udka płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy i odstawiamy na dwie godziny . Po tym czasie wszystkie przyprawy z listy składniki kruszymy w młodzież lub rozbijamy rączką noża na kawałki . Nie muszą być drobne , ważne ,żeby były pokruszone . Najtrudniej będzie z gałką muszkatołową , ale tu zalecam po prostu użyć młotka 😉 Wkładamy do garnka i chwilę prażymy na ogniu bez żadnych dodatków . Jak zaczną wydzielać zapach , zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy z ognia . Do zimnej mlecznej zalewy wkładamy udka i odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia wyławiamy mięso z zalewy i odkładamy na bok .



Zalewę doprowadzamy do wrzenia , zdejmujemy z gazu i do gorącej , wkładamy udka . Pozostawiamy je we wrzątku żeby się sparzyły około 30 minut . Po tym czasie ponownie je wyławiamy , odstawiamy do ostygnięcia . Jajka roztrzepujemy jak do schabowych . Mąkę i bułkę tartą wsypujemy do dość dużego woreczka . Następnie każde udko obtaczamy w jajku i wkładamy do woreczka z panierką , zamykamy i energicznie potrząsamy żeby mięso oblepiło się mąką i bułką tartą . Tak postępujemy z każdym kawałkiem . Smażymy na gorącym dość głębokim tłuszczu do momentu , aż się zrumienią . Nie ma zagrożenia ,że się nie dopieką bo były sparzone i mięso nie będzie surowe przy kości 😉 Serwujemy po odsączeniu na papierowym ręczniku , na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !

 

 

 

4 thoughts on “Kurczak po indyjsku w mleku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *