Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory

Papryka marynowana z czosnkiem , przetwory

Papryka marynowana z czosnkiem to absolutny hit tegorocznych przetworów .. Wiadomo u nas w rodzinie czosnek rządzi . Bez niego trudno się nam obejść , taka rodzinka Van Helsing 😉 Biorąc pod uwagę ilość w jakiej go spożywamy ,spokojnie możemy uchodzić za pogromców wampirów… Szczególnie po grillu , na którym zawsze musi być sosik czosnkowy domowej roboty , wystarczy jedno dobre chuchnięcie , a każdy wampir się przekręci … i nie tylko wampir  😉  Dlatego po grillu nigdzie z domu się nie ruszamy ,żeby nie spowodować niepokoju społecznego , stojąc w kolejce i parując oparami czosnku 😉 Tak czy siak , papryka aż tak mocno czosnkowa nie jest , oddech po niej jest nietoksyczny ale smak ma bajeczny , dużo lepszy niż zwykła maryniucha 😉 

składniki :

  • 3 kg czerwonej , mocno dojrzałej papryki grubościennej
  • 3 główki czosnku , duże
  • biała gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • olej słonecznikowy
  • sól

zalewa :

  • 2,5 l wody
  • 3 szklanki octu 10 % spirytusowego
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych . Kroimy w dowolne kawałki . Lekko solimy , mieszamy i ostawiamy na noc ,żeby zmiękła . Odcedzamy paprykę od soku , który puściła . Sok przelewamy do garnka przeznaczonego na zalewę . Drugiego dnia układamy paprykę w słoikach , dodając do każdego pokrojony w plasterki czosnek . Tak żeby poprzekładać czosnkiem, plastry papryki  . Wsypujemy po kilka ziaren ziela angielskiego ( 3-4 ) i po płaskiej łyżeczce pieprzu ziarnistego .



Na koniec dodajemy sporo białej gorczycy , tak około 1 łyżeczki na słoik 0,5 l oraz porządną łyżkę oleju słonecznikowego ( jedna na każdy słoik ) . Składniki na zalewę wlewamy do garnka z sokiem z puszczonym przez paprykę , doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy słoiki z papryką . Zakręcamy . Pasteryzujemy drugiego dnia przez około 30 minut od zagotowania . Pierwszy test smaku warto wykonać dopiero po upływie miesiąca , wtedy smaki się już przegryzą . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *