Lekka sałatka z bulgurem bez majonezu

5/5 - (2 votes)

Lekka sałatka z bulgurem bez majonezu

Sałatki kojarzą się nam w większości z majonezem. No i nie ma w tym nic złego, osobiście kocham majonez i zawsze go mam pod ręką. Jednak nie w tym rzecz 😉 Coraz częściej jednak, sięgam także  po przepisy na sałatki bez mojego „króla” 😉 Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa na późną obiadokolację, która jest ostatnio naszą codziennością w dni powszednie 😉 Ta propozycja jest lekka, fajnie czosnkowo-słodkawa i lekko pikantna. Idealna do kotletów z piersi kurczaka lub stripsów czy skrzydełek z piekarnika. Polecam, tym bardziej że spokojnie można ją zrobić dzień wcześniej .

składniki na około 3-4 osoby:

  • 1 szklanka surowej kaszy bulgur
  • 2,5 szklanki bulionu cielęcego lub drobiowego ( możesz użyć tego z kostki 😉 )
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 1 puszka zielonego groszku
  • pół pęczka natki pietruszki

sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki ( może być też sok z cytryny)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • sól do smaku



Bulgur ugotuj w bulionie. Ostudź. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Paprykę pokrój drobno, tak samo natkę pietruszki i dosyp razem z odcedzonym z zalewy groszkiem do kaszy bulgur. W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym praską czosnkiem, miodem, płatkami chili i solą do smaku. Przelej do sałatki i wymieszaj całość. Przed podaniem schłodź około 20 minut w lodówce. Doskonała także drugiego dnia 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *