Kaczka pieczona w warzywach z pieczarkami
Kaczka to wspaniała propozycja na każdy obiad. Niestety wymaga ona nieco więcej czasu i uwagi niż inne mięsa ale jest tego warta. Ten przepis jest moim autorskim. Zrobiłam go troszkę podpierając się francuskim cooc a vin 😉 Wyszedł na tyle fajnie, że warto się z Tobą nim podzielić. Może też się zachwycisz i przygotujesz rodzince 😉 Prosty i pyszny, wręcz idealny na jesienny stół w weekend 🙂
składniki:
- 1 młoda kaczka, najlepiej domowego chowu, tłuściutka o wadze około 2-2,5 kg
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mały pasternak lub korzeń pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego ( tylko mięsista część bez liści )
- 6 małych cebulek szalotek ( możesz oczywiście użyć dwóch zwykłych 😉 )
- 6-7 pieczarek, młodych , nie przerośniętych
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 szklanki czerwonego słodkiego wina
- 1 łyżka miodu
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka otartego, suszonego majeranku
- sól, pieprz czarny do smaku
Kaczkę oczyść z wszelakich dziwnych i zbędnych elementów 😉 Oczywiście wypatrosz i oskub wcześniej 😉 Przemyj zimną wodą i osusz ręcznikiem. Porządnie natrzyj solą, pieprzem i otartym majerankiem. Warzywa obierz i pokrój w dowolne kawałki , najlepiej dość duże. Jeśli używasz szalotki, dodaj je całe. Jeśli zwykłej cebulki to lepiej ją pokroić w ćwiartki. Pieczarki pokrój w grube plastry lub dodaj całe, jak wolisz. Czosnek rozgnieć nożem, wymieszaj z warzywami. Na dno brytfanki lub innego naczynia do zapiekania o wysokich brzegach, które posiada pokrywkę, wysyp warzywa.
Zalej winem rozmieszanym z miodem, dołóż liście laurowe, ziele angielskie, delikatnie posól. Na koniec ułóż na wszystkim kaczkę, piersiami do góry. Nagrzej piekarnik do 200C, wstaw kaczkę i piecz 10 minut. Po czym zmniejsz temperaturę do 170-180C, nakryj pokrywką i zapiekaj około 2 godzin. Czas pieczenia to około 1 godzina na 1kg kaczki. W razie potrzeby gdyby sos zbyt odparował możesz podlać dodatkową porcją wina. Po upływie tego czasu ponownie zdejmij pokrywkę i podnieś temperaturę do 200C na dziesięć minut, żeby zrumienić skórkę. Serwuj na gorąco. Idealna do ziemniaczków fondant 😉 Smacznego!