Złota zupa z żołądków drobiowych

3 (60%) 1 vote

Złota zupa z żołądków drobiowych 

Po okresie świąt i wolnego , zawsze czujemy przesyt … Dobrym sposobem jest wtedy gotowanie zupy , im lżejsza , im cieńsza , tym lepsza i smaczniejsza 😉  Zupa podrobowa na żołądkach , to pyszna i lekka propozycja na początek tygodnia , a do tego prosta i szybka w wykonaniu .  Choć nie wszyscy lubią podroby , to akurat nasza rodzinka jest ich dużym zwolennikiem , pod warunkiem że nie jest to wątróbka i , że nie są serwowane dzień , po dniu 😉 Smaczna , aromatyczna i na pewno nietypowa zupa 😉 

złota zupa z żołądków

Składniki :

IMG_2392IMG_2393

Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kawałki . Żołądki płukamy i oczyszczamy ze wszystkich farfocli , błon i tłuszczyków . W garnku rozgrzewamy masło i wsypujemy warzywa, curry  , podsmażamy , dodajemy żołądki , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , pilnując ,żeby się nie przypalały ( możemy ewentualnie dodać szklankę wody ) . Jak warzywa i żołądki , zrobią się miękkie , wyciągamy widelcem wszystkie żołądki , po czym warzywa miksujemy na gładką masę , dolewamy 1 l wody ( jeśli jest jeszcze zbyt gęsta , to dolewamy więcej , aż do uzyskania lubianej konsystencji )  , wrzucamy ponownie żołądki , doprawiamy Vegetą , solą , pieprzem i gotujemy na małym ogniu często mieszając około 10 minut .  Po tym czasie wyłączamy gaz , dolewamy śmietankę , mieszamy i podajemy posypaną szczypiorem . Pychota , polecam 😉

IMG_2394IMG_2397

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *