Młoda kapusta ” Babci Jadzi „

4.9 (98%) 10 votes

Młoda kapusta „Babci Jadzi „

Młoda kapusta , to wspaniałe warzywo . No a moja teściowa , robi najlepszy bigos z młodej kapusty na świecie 😉 Tak to całkowita prawda , mój M. oczywiście go uwielbia , nawet moja mama go lubi, sama nie gotuje ale za to świetnie szyje 🙂 . Jest to prosty bigosik , dość szybki do zrobienia , smak genialny , lekki z mięskiem będzie też syty 😉 Polecam , tym bardziej ,że w sklepach już można kupić młoda kapuchę bez problemu 😉 Cóż tylko dzieci nie za bardzo , ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć , tak jak do garnituru bo ten malcom , też od razu , nie leży  😉 

Składniki :

  • 1 duża młoda kapusta lub dwie małe
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki
  • 1 duża lub dwie małe marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego  ( czubata )
  •  1/2 pęczka, świeżego kopru
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu

Kapustę szatkujemy i zalewamy  wrzątkiem ,żeby zmiękła . Odcedzamy z wody , wkładamy do gara  . Karkówkę kroimy w dość grubą kostkę , marchew ścieramy na tarce , a cebulę kroimy w dowolny sposób 😉 Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim kawałki karkówki ,aż staną się złote , przekładamy do garnka z kapustą , przesypujemy marchewką . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy karkówkę , podsmażamy cebulę , po czym dodajemy do pozostałych składników .

Na koniec , na patelnię wlewamy dwie szklanki wody i zbieramy smak , przelewając do garnka z kapustą i resztą dobroci . Solimy , pieprzymy , dokładamy koncentrat , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , ale nie za często  , aż mięso będzie miękkie . Po wyłączeniu gazu , dodajemy posiekany koperek , ostatni raz mieszamy i możemy serwować bigos . Smacznego 😉

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *