Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami

4.4 (87.5%) 16 votes

Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami

Udko to  całkiem niezły kawałek kurczaka , soczyste mięso , nieco bardziej ,wyraziste niż filety z piersi .. Ciekawie przyrządzone , nie ma sobie równych . Glazura jest z dodatkiem miodu z mniszka , co sprawia ,że udko apetycznie błyszczy i nieziemsko smakuje . Risotto warzywne , to..po prostu risotto 😉 Mój starszy syn uwielbia je , więc często gości u nas w domu w różnych wariantach , osobiście preferuję grzybowe , ze świeżych leśnych grzybków .. mniam.. warzywne też obleci  😉 Jakoś dzisiaj nie mam weny do pisania , więc wstęp ciut niemrawy , wybaczcie , czasami tak już jest 😉 

Składniki na 4 porcje  :

  • 4 udka z kurczaka , wyfiletowane z kości , ze skórą ( skóra musi być , to ważny element )
  • 1 łyżka miodu z mniszka ( może być też pszczeli )
  • 1 łyżka octu balsamicznego , najlepiej figowego ale może być zwykły ciemny balsamiczny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła

Risotto :

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/2 młodej małej cukinii
  • 1 cebula biała
  • 1 mała marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • sól , pieprz do smaku
  • bulion lub rosół do podlewania ( około 1 l )
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Udka z kurczaka nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , octem balsamicznym , solimy , zwijamy w rulonik , łączymy dla pewności ,żeby się nie rozwinęły wykałaczką . Obsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do blaszki , glazurujemy skórkę miodem i wstawiamy na około 20 – 30  minut do nagrzanego, piekarnika w temp. 180 C  , najlepiej do momentu, aż skórka będzie pięknie zrumieniona . Warzywa na risotto , obieramy ,  kroimy w równą kosteczkę jak najmniejszej wielkości ,żeby zbytnio , nie dominowały nad ryżem . Na patelni o wysokim brzegu, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa , razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku , kiedy zmiękną , dodajemy surowy ryż , podsmażamy jeszcze chwilę ,żeby nabrał lekko orzechowego posmaku , a następnie zalewamy całość winem .

Gotujemy na małym ogniu , często mieszając , jak ryż ,zacznie  całkowicie wciągać winko ( pijaczyna 😉 ) , dolewamy bulion , małymi racjami , po około pół szklanki i czekamy aż ryż ,spije bulion ( spił wino , kaca ma trzeba ratować, ryż bulionem  😉 ) Tak postępujemy do momentu , aż ryż zrobi się miękki ale nie rozgotowany . Ostatnie dolanie musi być takie , żeby risotto nie było suche , a aksamitne . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem ,przekładamy na talerz , a na wierzchu układamy udko pocięte w plastry , serwujemy  na gorąco . Można jak ktoś lubi , posypać całość tartym parmezanem 😉 Smacznego !

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *