Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami
Udko to całkiem niezły kawałek kurczaka , soczyste mięso , nieco bardziej ,wyraziste niż filety z piersi .. Ciekawie przyrządzone , nie ma sobie równych . Glazura jest z dodatkiem miodu z mniszka , co sprawia ,że udko apetycznie błyszczy i nieziemsko smakuje . Risotto warzywne , to..po prostu risotto 😉 Mój starszy syn uwielbia je , więc często gości u nas w domu w różnych wariantach , osobiście preferuję grzybowe , ze świeżych leśnych grzybków .. mniam.. warzywne też obleci 😉 Jakoś dzisiaj nie mam weny do pisania , więc wstęp ciut niemrawy , wybaczcie , czasami tak już jest 😉
Składniki na 4 porcje :
- 4 udka z kurczaka , wyfiletowane z kości , ze skórą ( skóra musi być , to ważny element )
- 1 łyżka miodu z mniszka ( może być też pszczeli )
- 1 łyżka octu balsamicznego , najlepiej figowego ale może być zwykły ciemny balsamiczny
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 1 łyżka masła
Risotto :
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1/2 młodej małej cukinii
- 1 cebula biała
- 1 mała marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego
- sól , pieprz do smaku
- bulion lub rosół do podlewania ( około 1 l )
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Udka z kurczaka nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , octem balsamicznym , solimy , zwijamy w rulonik , łączymy dla pewności ,żeby się nie rozwinęły wykałaczką . Obsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do blaszki , glazurujemy skórkę miodem i wstawiamy na około 20 – 30 minut do nagrzanego, piekarnika w temp. 180 C , najlepiej do momentu, aż skórka będzie pięknie zrumieniona . Warzywa na risotto , obieramy , kroimy w równą kosteczkę jak najmniejszej wielkości ,żeby zbytnio , nie dominowały nad ryżem . Na patelni o wysokim brzegu, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa , razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku , kiedy zmiękną , dodajemy surowy ryż , podsmażamy jeszcze chwilę ,żeby nabrał lekko orzechowego posmaku , a następnie zalewamy całość winem .
Gotujemy na małym ogniu , często mieszając , jak ryż ,zacznie całkowicie wciągać winko ( pijaczyna 😉 ) , dolewamy bulion , małymi racjami , po około pół szklanki i czekamy aż ryż ,spije bulion ( spił wino , kaca ma trzeba ratować, ryż bulionem 😉 ) Tak postępujemy do momentu , aż ryż zrobi się miękki ale nie rozgotowany . Ostatnie dolanie musi być takie , żeby risotto nie było suche , a aksamitne . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem ,przekładamy na talerz , a na wierzchu układamy udko pocięte w plastry , serwujemy na gorąco . Można jak ktoś lubi , posypać całość tartym parmezanem 😉 Smacznego !