Nerki wieprzowe w koperkowym sosie

Rate this post

Nerki wieprzowe w koperkowym sosie

Nerki wieprzowe , na to słowo wiele osób zareaguje ” o fuj, jak to można jeść …” , można , a nawet powinno się ,od czasu , do czasu z uwagi ,na bogate wartości odżywcze . Nerki są skarbnicą witamin A i B , oraz bardzo dobrym i do tego tanim , źródłem białka. Smakują wybornie , o ile umie się je właściwie przygotować. Poddane niewłaściwej obróbce , mogą zamienić nasz dom w publiczny szalet , przy stadionie , śmierdzący moczem  i skutecznie zrazić do siebie domowników  😉 Tak ,są intensywne , ale wymoczone i wygotowane tracą odór , na rzecz wybornego smaku 😉 Osobiście uwielbiam podroby , wszystkie bez wyjątku , mój M też , reszta rodziny…..tu już jest trudniej , czasami trzeba na pytanie co to ? Użyć dyplomacji ” świnka ” 😉 Nie podając ,dokładnych danych, przed końcem konsumpcji  😉 Polecam , koperek i czosnek , potrafią zdziałać cuda z nereczkami 😉 

Składniki :
  • 4 nerki wieprzowe
  • 1 duża cebula , lub dwie mniejsze
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • pęczek koperku
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • sól , pieprz do smaku




Nerki wieprzowe , oczyszczamy z środkowych włókien , moczymy przez noc w mleku . Drugiego dnia kroimy , gotujemy trzykrotnie , zmieniając za każdym razem wodę . Tzn. doprowadzamy do wrzenia , zlewamy , zalewamy nową i ponownie doprowadzamy do wrzenia . Przy tej czynności , warto domowników wysłać na zakupy lub do kina ..byle nie wąchali tego aromatu , bo to nie wpłynie pozytywnie na ich apetyt 😉 Obgotowane nerki podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem , jak cebulka się zrumieni , przekładamy do rondelka .

Doprawiamy wszystko miodem, gałką,solą , musztardą , wlewamy szklankę bulionu , a także śmietanę . Gotujemy na małym ogniu , aż sos się zredukuje i delikatnie zagęści ( nie bezie bardzo gęsty , tylko taki ,raczej bardziej lejący-zupowaty  😉 )  Na koniec wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem i sypiemy siekanym koprem , mieszamy , serwujemy . Doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *