Ogórki po indyjsku- do słoika na zimę

Ogórki po indyjsku do słoika na zimę 

Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam 😉 A do tego majonezik ..i na siłownię 😉 

ogórki po indyjsku

Składniki :

  • 3 kg ogórków
  • 2-3 cebule
  • gorczyca biała 1/2 łyżeczki na słoik

zalewa 

IMG_4436

Ogórki myjemy , namaczamy w zimnej wodzie przez około 3 godziny , żeby zrobiły się bardzo jędrne . Następnie kroimy w plastry razem ze skórą  i układamy w wyparzonych słoikach . Do każdego słoika wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy , a na wierzch kładziemy 2-3 plastry cebuli . Wszystkie składniki zalewy , oprócz curry wkładamy -wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku dodajemy curry , mieszamy i wyłączamy gaz . Gorąca zalewą zalewamy słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy 5-6 minut w gorącej wodzie . Pierwszej próby smaku , możemy dokonać po 14 dniach . Smacznego 😉

IMG_4450

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *