Ogórki po kartusku

4.3/5 - (13 votes)

Ogórki po kartusku

Podstawowy, regionalny przepis  ,który jednak każda gospodyni przygotowuje. na ciut własny sposób. Ogóreczki wyjęte z takiej zalewy są kruchutkie , przyjemnie słodkawe i lekko kwaskowate , a dodatkowo mają wspaniały aromat warzyw, w których pływały . W sam raz, na kanapeczkę lub do pogryzania . Moja rodzinka, uważa je za najlepsze na świecie . Niestety, są udane tylko jeśli użyjemy bardzo , ale to bardzo, świeżych ogórków z każdych innych nie będą już tak chrupiące .

ogórki po kartusku

Składniki  :

  • 1,5 kg ogórków
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoik
  • kilka liści laurowych -po jednym na słoik
  • kilka baldachów kopru

zalewa :

  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 płaskiej łyżki soli
  • 2 średniej wielkości cebule

IMG_4200IMG_4210



Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika .Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego , kawałek kwiatu kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy do garnka , dodając pokrojone w kosteczkę cebule i zagotowujemy . Gorącą zalewą, zalewamy ogórki i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Pozostawiamy do drugiego dnia . Następnego dnia zagotowujemy wodę w garnku i wstawiamy do wrzątku ( dno garnka wyłóżcie ścierką ) nasze słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy tylko 3-4 minuty . Wyjmujemy i znowu odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Gotowe 😉

IMG_4201ogórki po kartusku

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Ogórki po kartusku”

    1. Witaj . Tak , niektóre zalewy robię bez dodatku czosnku , inne z jego dużym udziałem , tak aby każdy coś dla siebie znalazł , bo moi domownicy mają różne kaprysy-gusta 😉 Ale jeśli lubisz nic nie szkodzi ,żeby dodać , a nawet jest wskazane ;)Smacznego – osobiście też uwielbiam czosnek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *