Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem

Rate this post

Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem

Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu . Wyszło całkiem nieźle , dynia nadała fajny smaczek nadzieniu . Faszerowana papryka , nie jest u nas częstą pozycją , chyba głównie dlatego ,że wydaje się ciężko strawna i każdy narzeka , że się ” odbija ” ,ale od czasu do czasu  musi być , bo jest mega smaczna 😉

Ppryka faszerowana dynią i mielonym

Składniki :

  • 8 małych papryk białych ( lub innych 😉 )
  • 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g )
  • 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki
  • 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych )
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 1 kubek jogurtu greckiego
  • kawałek sera do utarcia , około 200 g
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

img_8046img_8044

Dynię i cebulę , obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki . Na rozgrzanej patelni podsmażamy na złoty kolor dynię , razem z cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku . Studzimy , przekładamy do miski , dodając nie ugotowany ryż , mielone mięso , 1 łyżeczkę papryki ostrej , 1 łyżeczkę papryki słodkiej , sól do smaku i całość wyrabiamy na gładka masę . Papryki myjemy , odcinamy górną część i pozbawiamy nasion . Tak przygotowane nabijamy ciasno farszem i układamy w naczyniu do pieczenia o głębszych brzegach . Pomidory z puszki blendujemy z 1 łyżeczką papryki słodkiej , 1 łyżeczką papryki ostrej , cynamonem , cukrem , solą do smaku i zalewamy nimi faszerowaną paprykę ( nie musi być całkiem przykryta ) . Ostatnią czynnością jest wymieszanie jogurtu greckiego z utartym żółtym serem , ketchupem  i ułożenie go na wierzchu każdej z papryk . Całość nakrywamy folią aluminiowa . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C , przez około 40-50 minut w zależności , od wielkości papryk . Na około 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy potrawę ,żeby mogła się przypiec z wierzchu  . Smacznego !

img_8049img_8050

2 thoughts on “Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *