Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii

Domowa vegeta śródziemnomorska -bez chemii

Pod koniec sezonu warzywnego , co roku przygotowuję sobie po litrowym słoju różnych przypraw z suszu warzywnego . W tym roku była już obowiązkowa vegeta z lubczykiem , pietruszkową i grzybową , zrobiłam jeszcze nową w stylu śródziemnomorskim . Wspaniała , smakowita , wystarczy jedną jej łyżką posypać makaron , skropić oliwą , wymieszać i gotowe – mamy wspaniałe , zdrowe danie . Dzięki suszonym pomidorom i słodkiej papryce ,ma ona niepowtarzalny smak i aromat . Zachęcam do robienia własnych przypraw , każdy działkowicz ma nadwyżki , które można zetrzeć , posiekać i ususzyć , a później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup .

Domowa śródziemnomorska vegeta

Składniki :

  • 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając )
  • 6 dużych , czerwonych papryk słodkich
  • 2 duże zielone papryki 
  • 4 duże cebule
  • zielone , części ,liści pora ( końcówki z jednego dużego )
  • 2 główki czosnku
  • 3 sporej wielkości korzenie pietruszki
  • 3 średniej wielkości marchewki  
  • pęczek oregano
  • mały pęczek tymianku i rozmarynu
  • 1 czubata łyżka soli

img_5067

Pomidory tniemy w ćwiartki i pozbawiamy komór z nasionami i galaretką . Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do suszarki ( można suszyć w piekarniku ) do warzyw – grzybów . Proces suszenia pomidorów jest długi i zazwyczaj trwa około 10 godzin jednego dnia i dosuszenie 8 godzin drugiego dnia , wszystko zależy jak soczystych użyjemy -im bardziej suche tym krótszy czas suszenia . Paprykę , liście pora , cebulę , czosnek kroimy i także suszymy , warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o grubych oczkach , gdyż łatwiej i szybciej się wtedy suszą . Najłatwiej suszy się zioła , które kładziemy w całości , a później tylko ocieramy rękami i same się rozkruszają . Wszystkie ususzone warzywa , mielimy w młynku do kawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie , żeby nie zrobił się pył  . Mieszamy razem , dodajemy sól ( zapobiega zbrylaniu się przyprawy i nieco ją konserwuje ) . Przesypujemy do słoików , szczelnie zamykamy i gotowe . Vegeta śródziemnomorska gotowa do użycia 😉 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *