Ribbolita , toskańska zupa

Rate this post

Ribollita , toskańska zupa

Ribollita , to toskańska zupa z czarniej kapusty ( Nero di toscan precoce ) , można ją zastąpić jarmużem  ,mają praktycznie identyczny smak i fakturę . Jest to zupa ,która w każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej , jak np. nasz bigos , czyli różni się w dodatkach ale zawsze zawiera czarną kapustę i fasolę  . Tradycyjnie je się ją , na drugi dzień odgrzaną , podobno tak smakuje najlepiej 😉 Czyli jak nasz kapuśniak lub grochówka 😉 Czy smakowała mojej rodzince  ? No powiem tak , dzieciory , popatrzyły , pogrzebały i ..zjadły kanapki , reszta rodu czyli babcia i ja ,była zachwycona . Wniosek taki ,że tradycja jest dla tradycjonalistów , a dla młodzieży kanapki 😉

ribollita toskańska zupa

Składniki :

  • 1 pęczek liści czarnej kapusty lub jarmużu 
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże słodkie mięsiste pomidory
  • 1 słodka papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki siekanego rozmarynu
  • 1 ostra papryczka lub mniej jeśli nie lubicie ostrości
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek

img_5916

Fasolę namaczamy na noc w letniej wodzie . Na drugi dzień , w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulkę , wyciśnięty praską czosnek, pokrojoną czarną kapustę , jak warzywa zmiękną , dolewamy 2,5 l wody ,  dodajemy fasolę ( jeśli używamy drobnej , dodajemy po namoczeniu , jeśli dużej -wcześniej trzeba ją podgotować ,żeby zmiękła ) oraz resztę warzyw dowolnie pokrojonych .Solimy do smaku .  Pamiętajmy o zdjęciu skórki z pomidorów – łatwo to zrobić , nacinając skórkę i zanurzając pomidora na minutę we wrzątku , złazi sama 😉 Gotujemy około 40 minut . Po tym czasie doprawiamy tymiankiem , rozmarynem i gotowe 😉 Możemy odstawić i drugiego dnia , serwować odgrzaną , Ribollitę , najlepiej z grzankami z serem .. Smacznego !

img_5921

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *