Pieczarkowy krem z koperkiem
Pieczarkowy krem, to chyba najłatwiejsza zupa jaka można przyrządzić i zarazem najszybsza . Fakty te wcale nie odejmują jej smaku ,wprost przeciwnie uważam ,że to także jedna z najlepszych i najsmaczniejszych zup . No to jak już wyczerpałam wszystkie ” naj „;) Może czas zdradzić przepis na to cudo 😉
Składniki na 3 porcje :
- 0,5 kg pieczarek
- 1 mała cebulka
- 1 l wody
- 1 ziemniak
- mały, pęczek koperku
- 50 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 1 kostka bulionowa cielęca
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka masła
- sól , pieprz do smaku
Pieczarki siekamy , podsmażamy razem z cebulką na maśle . Zalewamy wodą , wrzucamy kostkę bulionową , pokrojonego drobno ziemniaka i gotujemy do miękkości . Blendujemy , żeby uzyskać kremową konsystencję , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej zupy wsypujemy posiekany koperek i możemy serwować . Pieczarkowy krem jest gotowy . Doskonały ze świeżą bułeczką 😉 Smacznego !
Wygląda smakowicie 🙂 Może dzisiaj zrobię ją sobie na obiad nawet 🙂 Dzięki za inspiracje 🙂