Słoikowy , czosnkowy , karczek z gorczycą

Rate this post

Słoikowy ,czosnkowy , karczek z gorczycą

Kolejna , pyszna wędlinka słoikowa , a w zasadzie mięsko w kawałkach , zatopione w smakowitej galaretce .. Mniam 😉 Wiem ,że dietetyczne to nie jest , ale doskonale sprawdza się na wszelkie wyjazdy , a nawet w domu na szybką kolację lub śniadanie 😉 Uwielbiam domowe przetwory mięsne , są o niebo lepsze od sklepowych i przypominają mi dzieciństwo , kiedy po świniobiciu , zawsze robiło się takie smakołyki do weka ..ach ..;) 

Składniki :

  • 1,5 kg karkówki
  • 1,5 łyżki mielonej gorczycy czarnej ( można zastąpic zwykłą, ja mielę w młynku do kawy )
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka wody

Mięso kroimy w dość duże kawałki , wkładamy do miski . Dodajemy mieloną gorczycę , cukier , sól , pieprz oraz żelatynę i wyciśnięty praską czosnek . Wlewamy szklankę wody i wszystko cierpliwie mieszamy , ugniatając lekko do momentu ,aż woda się wchłonie . Miskę z mięsem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki . Drugiego dnia , karczek , ponownie mieszamy , a następnie ubijamy w wyparzonych słoikach , tak żeby pozbyć się powietrza .

Od góry słoika pozostawiamy przynajmniej 2 cm wolnej przestrzeni , między mięsem , a zakrętką . Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika , nastawionego na 100 C , pieczemy około 2,5 – 3  godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , a mięso pozostawiamy do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku . Ostudzone słoiki przenosimy do lodówki i po upływie doby,  możemy przystąpić do konsumpcji . Tak przygotowane słoje z mięsem w lodówce, mogą spokojnie stać około 2 miesięcy . Karczek , zyskuje z upływem czasu na smaku . Poza lodówką nigdy nie próbowałam ich przechowywać . Smacznego 😉

3 thoughts on “Słoikowy , czosnkowy , karczek z gorczycą”

  1. Nie musi być pieczone w piekarniku .. można wstawić do garnka z woda i delikatnie gotować.. ze dwie godzinki … spr. w Afryce …

    1. Tak to prawda , ale przy większej ilości słoików praktyczniejszy jest piekarnik – więcej pomieści za jednym razem , a ja zazwyczaj trzaskam około 15 słoików 300 ml . Pozdrawiam 😉

      1. Zgoda,mam jednak pytanie.Czy nie lepiej sterylizować słoiki w szybkowarze?Do mojego tefala wchodzi piętrowo 8 słoików,takich jak na zdjęciu.Czas sterylizacji to 65 minut od zadziałania zaworu.Wierz mi,mięso jest mięciutkie,kruche i smaczniejsze niż z piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *